Jó barátunk a metsző olló!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_teli-teendok-kertben.jpgNagyböjti elcsendesedést segíti ha felállunk és kimegyünk, hogy szépen rendbeszedjük a kertjeinket!  Mikor gondoskodó szeretettel megnyesünk egy gyümölcsfát, mikor átgondolva szépítjük a bokrokat, cserjéket akkor bennünk is megfogalmazódik a gondolat, hogy vajon a saját életünkből mit kell lemetszeni, visszavágni!

 

Egy szőlőtőkén nem az a cél, hogy minél több vessző maradjon, hanem az, hogy csak annyi gyümölcsöt ígérő vessző legyen, amennyit a tőke szépen hordozni is képes, melyen az ősz során jó minőségű fürtöt érlelhet!

A legtöbb embernek az a gondja, hogy belekezd ebbe is, abba is, mindenütt vesszők, melyek csak a be nem érett gyümölcsökről prófétálnak! Nagyböjt kérdése: mi az én dolgom ezen a földön? Mit vár el tőlem az élő Isten és mi az amit, - még ha fáj is - egy bátor metszéssel le kellene vágnom  magamról?!

Nagy kérdések? Egy dolog bíztok, a kertem akkor lesz szép, egészséges, sok gyümölcstől roskadó, ha meg tudom, meg merem nyesni az ágakat! Szeretettel imádkozom, hogy jó döntéseket tudjunk hozni, hogy majd életünk végén sok - sok gyümölcstől roskadozva állhassunk teremtő Istenünk elé! 
Csaba t.  
Téli teendők a kertben
A kertészember télvíz idején sem pihen. Ilyenkor is jólesik egy kis mozgás a szabadban. S ha már sétálunk a gyümölcsösben, legyen a kezünkben egy metszőolló, vagy céltudatosan vigyünk magunkkal baltát, fűrészt. Mert némi fazonigazítást most is végezhetünk.
A téli idő a legalkalmasabb a kiszáradt vagy valamilyen okból feleslegessé vált fák és cserjék kivágására. A nagyon magas, terebélyes fák eltávolítását célszerű szakemberre bízni, de a kisebb fákat a család férfitagjai is kivághatják. Először az ágakat kell lefűrészelni, azután körülásni a fa tövét és a törzs mozgatásával minél nagyobb gyökérkoronát kiszabadítani a földből. A főgyökereket lehetőség szerint ki kell szedni, mert rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg.

A dió-, a cseresznye- és a körtefák törzse értékes ipari faanyag, amelyet érdemes áruba bocsátani. A tűzifának való vastag ágakat és a törzset fűrészeljük 30 cm-es darabokra. (A munkát is nagyon megkönnyíti, illetve a ráfordított munkaidőt megrövidíti a motoros láncfűrész használata!) A tűzifát is fedett, védett helyen kell tárolni, mert különben gyorsan redvesedik, korhad. A kivágott gyümölcsfa helyére ugyanolyan csemetét (pl. kajszi helyére kajszit) semmi esetre ne ültessünk!

Ha már a láncfűrész kéznél van, akkor le lehet vágni a fák szára, illetve a közlekedést akadályozó ágait is vigyázva arra, hogy csonkok ne maradjanak, mert ezek bekorhadnak és idővel a helyükön odvak keletkeznek. A fűrészelt és simára faragott sebfelületeket ne felejtsük el bekenni sebvédő anyaggal! Ezt a műveletet ajánlatos egy-két alkalommal megismételni.

Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a betegségek spórái és kártevők áttelelő tojásai.

Ellenőrizzük, hogy az ősszel ültetett facsemeték, bokrok – melyek különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra – törzsüket, tövüket megfelelően védi-e még a takaró. S ahol a nyulak és egyéb rágcsálók látogatásától tartani kell, ott erre fokozottabban kell ügyelni. Mint már korábban is elmondtuk, a fák törzsét érdemes körbevenni dróthálóval vagy műanyag törzsvédővel, illetve napraforgószárral vagy náddal. A kukoricaszár nem alkalmas a törzs bekötésére, mert ez alatt mezei egerek és pockok telepedhetnek meg.
www.karpatinfo.net