A bűnbánó emberek cunámia, elsodorja a rosszat a világunkból!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_IMG_8739.JPGA csíksomlyói búcsú olyan, mind egy hatalmas jéghegy! A felszínt néző emberek csak a sok százezer ember forgatagát látják, a színes embertömeget mely szépen imádkozva, énekelve megy a mennyei édesanya, Mária lábához!

 

 

Ezt a valóságot a televízió szépen meg is tudja mutatni, de azt ami igazán fontos,  a jéghegy láthatatlan részét, - mi a lelkek mélyén történik, - azt nem lehet lefényképezni, azt nem lehet megmutatni, számokban mérni, mert azt csak a Teremtő mennyei Atyánk láthatja és talán egy pici a gyóntató atyák!
Engem, ha kérdeznek, a 2016-os csíksomlyói búcsú nagyon eredményes volt, mert hosszú órákon keresztül, mind egy hatalmas tömött ember cunami hömpölygött a gyóntató sátrak felé a megtérők megszámlálhatatlan áradata! A csíksomlyói búcsú egész ideje alatt, - bár sok - sok gyóntató atya volt, -  mégsem győztük az isteni irgalmasság szentségét kiszolgáltatni az önként térdreboruló, magukat bűnösnek valló, megtisztulásra váró testvéreinknek!
Igen, a búcsú lényege, hogy eljössz és leteszed a lelkedet lehúzó, életedet beszennyező terheket, egyszóval bűnbánatot tartasz! A szentgyónásban mindazt mi nem te vagy, akarva, akaratlanul elkövetett botlásaidat, bűneidet alázattal lerakod Megváltód lábaihoz, és a több százezer ember katedrálisában újra tervezed életedet! Ez a két legfontosabb feladata minden búcsújárónak: lerakni a lehúzó, föld porával elvegyítő terheket és újragondolni életünk, Isten jelenlétében újratervezni a Szentháromsággal, a szeretteinkkel és saját magunkkal,  hivatásunkkal való viszonyunkat!
A gyóntatószékből megváltónk szemével látni ezt a hatalmas, egyenként térdre boruló tömeget, csodálatos, hittel, reménnyel eltöltő kegyelem, mely mindannyiunkat reménnyel tölthet el!  Ahol bűnbánat van, ott élet, remény, holnap is van, mert az embereket, a népeket, nem a nehézség, a munka, a gond pusztítja el, hanem a lelket kilúgozó gyógyíthatatlan kór, a bűn, melynek egyetlen gyógyszere az őszinte megtérés, bűnbánat!
Szeretettel,
Csaba t.