Becsületes munka és öntudatos fogyasztás!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_1269477_653777078000604_359762497_o-1.jpg

Őszvan Székelyföldön! Szépen művelt föld! Számomra a remény hordozója!! Az idén a földalapú támogatásból sok pénzt osztottak Hargita megyében szét, ha jól tudom 64 millió Eurót. Hatalmas összeg, főleg akkor ha arra gondolunk, hogy mostanig a keserves munkánk gyümölcsének nagy részét elvitték! Az emberek a kapott pénzből gépeket, állatokat vásároltak. Csíkszentdomokoson a nyájak, csordák száma megduplázódott az utóbbi évben, és ami nagyszerű, hogy a munkára itt is, ott is egy - egy fiatal hazajött külföldről segíteni a szülőknek. Örömmel írhatom, hogy csendben a fű alatt megindult valami! 

India nagy apostola, M. Gandhi mikor elment Angliába, hatalmas szeretettel fogadták, ő soha nem szidta az angolokat, de fanatikus kitartással ragaszkodott ahhoz, hogy csak otthon, Indiában termelt táplálékokat vegyen magához, szülőföldjének termékeit használta. Levetette a kényelmes angol gyapjúból készült zakóját és elkezdett fonni, szőni, hogy elkészítse a maga egyszerű gyolcsruháját. Útra kelt, több száz kilométert gyalogolt az indiai-óceánig, hogy saját használatára sót pároljon! Prófétai tett, közel nyolcszáz kilométert ment tíz deka sóért!! Mindenki megértette az üzenetet, és az emberek a saját otthoni termékeik után nyújtották a kezüket. Munkából, öntudatos fogyasztásból akarta szülöföldjét megújítani, India autonómiáját elérni! 
Az egyik székelyföldi üzletlánc, az elmúlt év szeptemberében 22 hatalmas 2o tonnás kamion murkot, sárgarépát hozott be az üzleteibe külföldről. De hoztak savanyított káposztától elkezdve mindent, még petrezselyemzöldet is. Autonómia!! Szerintem itt, az őseink verejtéke által megművelt csodás földeken kezdődik az autonómia! Hiszem, hogy ma nem vért, hanem verejtéket kell hullatnunk szabadságunkért! Javaslok egy jelszót: Becsületes munka és öntudatos fogyasztás! Saját minőségi termékeinket kell a piacra vigyük, és jó étvággyal mi is azt kell fogyasszuk! Ha az emberek jó pénzért értékesíteni tudják munkájuk gyümölcsét, akkor nem fognak messzi idegenbe elmenni munkát keresni! 
Nézem a drága anyaföldet, határozottan az ég felé mutat a kis fehér templomunk tornya! Isten velünk van! Názáretben Jézus, kétezer évvel ezelőtt, - akkor is sok gond, krízis volt a világban, - harmincéves egyszerű kétkezi munkájával arra tanított, hogy mi is, a szeretett vér szerinti rokonaink körében, a szülőföldünkön, becsületes munkával előteremtett megélhetésünkből éljük magunk csendes életét! Hiszem, ha Ferenc pápa szavára mindannyian egy hatalmas adventi könyörgéssel Istent földre imádkoznánk, Ő ma is, a kétezer éves válaszát adná! Megszületne Názáretben vagy Csíkdelnén, vagy bárhol máshol a világon, és otthon maradna szülőföldjén szerettei körében, mindennapi becsületes munkával építené Isten országát! Lelkünk mélyén mi is erre vágyunk! Egy szép csendes kis ház a drága anyaföldön, benne a bennünket szerető család, a kályha mellett a szőnyegen jókedvvel játszadozó gyermekek, unokák, és körülöttük töprengő értelmünk, két kezünk becsületes munkáját dicsérő bentvalóság!! Egyszerű a képlet:  Vezessenek a keresztény fenntartható vágyak, olyanok mely mindannyiunk számára elérhetőek!  Dolgozzunk becsülettel, becsüljük meg egymás munkájának a gyümölcsét, és tudatos fogyasztással teremtsük meg mindannyiunk álmát, Isten országát, Erdélyben,  Kárpátmedencében, széles e nagyvilágban!  Hiszem, hogy járható ez az út!! 
Szeretettel, Csaba t.