Az Élet Útja- Negyedik nap

Nyomtatás
Családommal az Egyházban!Családommal az Egyházban!

 Dicsőség az atyának....  

Miképpen kezdetben....

Kis családom otthonra talált Isten nagy családjában az Egyházban? Mit számít, ha az egész világot megnyertétek, de lelketeknek kárát valljátok? A jó Isten első kérdése az utolsó ítéleten: Hol van a te feleséged, férjed, gyermeked? És ha te nyugodt szívvel magad mellé mutatva csak annyit mondasz, hogy itt vannak mellettem, akkor Isten biztos, hogy befogad országába, de ha elhagytad kedvesedet, ha nem tudtad elvezetni az Egyházon keresztül, a szentségekhez, az élő Istenhez, és a szolgáló szeretethez, akkor valószínű, hogy az Úr vissza küld, hogy türelmes, imádságos szeretettel társadat vezesd el a felnőtt nagykorú kereszténységhez, oda, hogy az Egyházban, a Szentírást olvasva, szentségekhez járulva felnőjön az élő Istenhez. Beiratkoztál a családoddal a helyi egyházközségbe? Családod fizeti  az egyházi hozzájárulást? Gyermekedet járatod hittan órára? A vasárnapot megszenteled családodban pihenéssel, imádságos templomba menéssel, jó kedvel, szeretettel?
Könyörögjünk:
Uram Istenem felelős vagyok családom lelki életéért is, segíts meg, hogy családom megtalálja a helyét a plébániánkon, egyházközségünkben. Segíts meg, hogy a szentségek vételével felnőjön  családom oda, hogy majd egykor színről színre láthassunk téged az Országodba.

Családjaink, hogy otthonra találjanak az Egyházban, így imádkozunk:

Miatyánk...

 Reggeli elmélkedés, Csaba testvér:
 

A reggeli elmélkedés témája: 

 

  Elmélkedés:

 

 
 

 Image

Szövetségben más családokkal.Szövetségben más családokkal.

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Nem csak a történelmi korokon átívelő hosszú sorban kell megtalálja a család a maga helyét és szerepét, hanem a saját korában is társakat kell találnia. A viharban a magányos fákra sokkal nagyobb nyomás nehezül, mint egy erdő, életadó közösségében élő társaikra. Őseinktől örökölt szép szokásokat, a kalákát, a családok közti szolidaritás megannyi más módját, a Szállást keres a Szent Család szép szokását, de a radinás kosártól, a kóstoló küldésig mindent próbáljuk megélni, mindennapi életünkben. Hívjunk meg családi ünnepeinkre a baráti családokat, egymás névnapjait, az év jeles eseményeit együtt ünnepeljük meg, ne hagyjuk, hogy egymástól elidegenítsen ez a rohanó világ. Oly sok egyházi családmozgalom van, hol nyitott ajtókkal, színvonalas, lelki, kulturális programokkal várnak bennünket. Nemcsak az egyéni ember, de a család is társas életre született, keressünk az élethez, a vándor útunkhoz társakat, jó barátokat.

Könyörögjünk:
Urunk Istenünk, te jó pásztorunk vagy, terelj, tarts össze bennünket, gyermekeidet, ne hagyd, hogy családainkat egymástól elszakítva a gonosz levadásszon. Add áldásodat, azokra a lelkiségekre, mozgalmakra, melyek összefogják és táplálják a legkisebb életadó közösséget, a családot.

Krisztus Urunk szavaival imádkozzunk családainkért, hogy szövetségesekre találjanak egymásban:

Miatyánk......

Déli elmélkledés, Csaba testvér: 

A déli elmélkedés témája: 

 

Elmélkedés: 

 

Jézus, áldott legyél:

 

Azért vannak a jó barátok:

 

Image 
Hűség és egymásra figyelés!Hűség és egymásra figyelés!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

 

A mesében olyan egyszerű minden: „Megházasodtak és boldogan éltek míg meg nem haltak!”  A valóságban azt tapasztaljuk, hogy a gonosz lélek mind ordító oroszlán jár körül, és keresi, hogy kit nyeljen el, ahogy a mi Urunk Istenünk, Jézus Krisztus mondta. Tudnunk kell, hogy sok kisértés és bűn próbálja családjainkból ellopni a hűséget az őszinte egymásra figyelést, kioltani a házastársi szeretetet, szerelmet. Az oltár előtt a keresztre tett eskü könnyen elhalványodik, elkopik a mindennapi terhelés alatt. A szépség megfakul, a feszes test elernyed, és ilyenkor a lángoló szív pislákolni kezd, és a csillogó tekintet elkalandozik. Ahogyan a tábortüzet táplálni kell, a házastársi szeretetet, hűséget is ápolni kell. Tartsd karba kedvesed, és ne feledd: ölelő karjaidban van a társad, a házassági hűségetek a legjobban karban tartva.
Könyörögjünk:
Uram tudom, hogy életem legdrágább kincse kis családom békéje, egysége cserépedényben van, és oly könnyen eltörik, össze roppan. Segíts meg bennünket, hogy töretlen hűséggel, szeressük egymást, és egymás iránti szerelmünket mindeneken keresztül megőrizzük.

Családjainkban, hogy megmaradjon a hűséges szeretet, Jézus Krisztus
szavaival így imádkozunk:

Miatyánk....

 Esti elmélkedés, Csaba testvér:

 

Az esti elmélkedés témája:

 

 Elmélkedés:

 

 

Jöjj kedvesem:

 

 

 Image

Ajándékozzuk meg egymást a kiengesztelődés lehetőségével... Ajándékozzuk meg egymást a kiengesztelődés lehetőségével...

 

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

 

 

Tíz lefutásból, nem lehet tíz gólt rúgni, tíz döntésből ki hat-hét alkalommal jól dönt az már tökéletes a szakemberek szerint. Az embert az Isten egy marék porból teremtette, már az is csoda, hogy két lábon tudunk járni. Miért tartanál haragot? Kihez ragaszkodsz jobban? A te vélt, vagy valós Igazadhoz, vagy Kedvesedhez? Sajnos sokszor mindkettő nem lehet tied. Krisztus nagypéntek után nem ül félre sértődötten duzzogni, hanem túl lép a hatalmas kudarcon, és szeret, a galileai tenger partján tüzet rak, halat süt, reggelit készít, és megajándékozza apostolait a kiengesztelődés nagy lehetőségével: „Péter szeretsz te engem?” O milyen szép lenne ha a házastársak félre tudnák tenni vélt, vagy valós sérelmeiket és megtudnák ajándékozni egymást a tiszta szívből jövő kiengesztelődés lehetőségével. Gondolkozzál csak el: házastársadat valamikor annyira szeretted, hogy kész lettél volna meghalni érte, most egy békát, sértést nem tudsz lenyelni érte?

Könyörögjünk:
Uram Istenem, bűneink súlya alatt görnyedezünk, de oly nehezen tudjuk egymás hibáit elnézni megbocsájtani. Segíts, hogy a magam szeméből kivegyem a gerendát és hogy nagylelkűen mindig kész legyek a kiengesztelődésre.
 

Krisztus szavaival így imádkozunk a bajba került házasságokért:

Miatyánk....

 
2. Esti elmélkedés, Csaba testvér: 

2. esti elmélkedés témája:

 

 Elmélkedés:

 

 

 
SZERETLEK, KEDVESEM!

Petöfi Sándor
Szeretlek kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Szeretem azt a kis
Könnyü termetedet,
Fekete hajadat,
Fehér homlokodat,
Sötét szemeidet,
Piros orcáidat,
Azt az édes ajkat,
Azt a lágy kis kezet,
Melynek érintése
Magában élvezet,
Szeretem lelkednek
Magas repülését,
Szeretem szivednek
Tengerszem-mélységét
Szeretlek, ha örülsz
És ha búbánat bánt,
Szeretem mosolyod,
S könnyeid egyaránt,
Szeretem erényid
Tiszta sugárzását
Szeretem hibáid
Napfogyatkozását,
Szeretlek kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Amint embernek csak
Szeretnie lehet.
Kívüled rám nézve
Nincs élet nincs világ,
Te szövődöl minden
Gondolatomon át,
Te vagy érzeményem
Mind alva, mind ébren,
Te hangzol szívemnek
Minden verésében,
Lemondanék minden
Dicsőségrül érted
S megszereznék
Minden dicsőséget,
Nekem nincsen vágyam,
Nincsen akaratom,
Mert amit te akarsz
Én is azt akarom,
Nincs az az áldazat,
Mely kicsiny ne lenne
Éreted hogyha te
Örömet lelsz benne,
S nincs csekélység, ami
Gyötrelmesen sért,
Hogyha te fájlalod
Annak veszteségét,
Szeretlek kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Mint ember még soha,
Sohasem szeretett!
Oly nagyon szeretlek,
Hogy majd belehalok,
Égy személyben minden,
De mindened vagyok,
Aki csak szerethet,
Aki csak él érted:
Férjed, fiad, atyád,
Szeretőd, testvéred,
És egy személybe te
Vagy mindenem nekem:
Lányom, anyám, húgom,
Szeretőm, hitvesem!
Szeretlek szívemmel,
Szeretlek lelkemmel,
Szeretlek ábrándos
Örült szerelemmel!...
És ha mindezért jár
Díj avagy dicséret,
Nem engem illet az,
Egyedül csak téged,
A dicséretet és
Díjat te érdemled,
Mert tőled tanultam
Én e nagy szerelmet!
Debrecen, 1848 (November)