Szent Kamill lelkigyakorlat- Második nap

Nyomtatás

ImageSodródva árván, magányosan

 

 

 

 

 

 

 

Reggeli elmélkedés, Böjte Csaba ferences atyával: 

 


 Ó, mily hű barátunk Jézus

Ó, mily hű barátunk Jézus,

Minden bajban megsegít,

Mily jó elé imádságban

Vinni éltünk ügyeit.

Gyakran nyugtalan a lelkünk,

Tévesek az útjaink,

Mert nem vittük hő imában

Isten elé dolgaink.

Jönnek próbák kísértések,

Nincsen örömcsillagod?

El ne csüggedj ily órában,

Lépj az Úr elé legott!

Ha legnagyobb az ínséged,

Van segítőd, mitse félj.

Hozd az Úrhoz imádságban,

Bármi kínoz, higgy, remélj!

Fáradt vagy és megterhelve,

Jól esnék az enyhülés?

Fáradtak ereje Jézus,

Hozzá jönni, Ó ne késs!

Elhagyatva élsz e földön?

Tedd rá minden terhedet,

És hozd mindig bizalommal,

Az Úr elé ügyedet.

 

ImageSzent Kamill a betegek, szendvedélybetegek, kórházak védőszentje

 

 

 

 Esti elmélkedés, György Alfréd kamilliánus atyával:


 

Szeretet nélkül nincs gyógyulás

Lellisi Szent Kamill2009. július 14-én Lellisi Szent Kamill égi születésnapjára emlékezik az Egyház. A szent áldozópap élete jó példája annak, hogy mire képes a kegyelem az ember életében. 1550-ben született Bucchianicoban. Nehéz körülmények között nevelkedett, majd katonának állt. Sebesülése után megtért, és életét a betegek szolgálatának szentelte. Pappá szentelése után megalapította a Jó halál atyáinak (Kamilliánusok) társaságát. 1614-ben Rómában halt meg. Követői vörös színű keresztet viselnek ruházatukon, amelyet az alapítójuk adott a rendnek. Emléknapján Krisztus elküldte hozzánk, Szombathelyre a Veszprémi Főegyházmegye érsekét, Dr. Márfi Gyula főpásztort.
A Markusovszky Kórházban áhítatos imáinkkal megemlékeztünk betegekről, betegeket ápoló nővérekről és orvosokról. Érsek atya szeretetteljes látogatása nagy öröm volt, mind a betegeknek, mind pedig a kórház dolgozóinak. Gyula atya, akit mindig az igaz és önzetlen szeretet vezérel, maga is fiatalon a Markusovszky Kórház lelkipásztoraként tevékenykedett.
Előadásában többször kihangsúlyozta, hogy a betegek ápolásában fontos szerepet töltenek be az orvosok és a nővérek. A betegek számára megnyugtató, ha tapasztalják a szerető odafigyelést. Ez is igazolja, hogy ők is Istentől kapták ezt a hivatást, ami teljes önátadást igényel. Mi, emberek Krisztust, mint a betegek gyógyítóját tiszteljük. Csak úgy érdemes gyógyítani, ha az Ő példáját követjük. A beteg emberek nemcsak a testi fájdalmaktól, hanem a lelki bajoktól, gondoktól is szenvednek. Gyógyítani kell, testvéreim, a lelket is! Ebben nagy részt vállal a lelkipásztor. Kérnünk kell az Ő segítségét, hiszen Krisztusunk által bocsátja meg bűneinket. A kórházlelkész, Molnár Árpád atya fáradhatatlanul munkálkodik a lelkek megmentéséért. Ne féljük őt kérni, hogy segítsen! Mindig készen áll arra, hogy imáival vagy a szentségek kiszolgáltatásával a betegeknek és nekünk, egészséges embereknek segítsen. Ha magunkhoz vesszük Krisztust, akkor leszünk egyek vele! Krisztusunk mondja: „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne.” (Jn 6,56) Tehát mindennap kérjük Urunk Jézust, hogy küldjön olyan embereket, akik a betegekért önzetlenül munkálkodnak: nővéreket, ápolókat, orvosokat, lelkészeket. Nélkülük nem lehetséges sem a test, sem a lélek gyógyulása.
Nagyon fontosnak tartom és vallom, – hisz magam is beteg, rászoruló emberekkel foglalkozom – hogy ezt a hívatást Istentől kaptam. Képességeimet próbálom kamatoztatni embertársaim javára önzetlen szeretettel és áldozatos odaadással.
Érsek atya, mind a prédikációjában, mind pedig előadásában többször megemlítette és kérte, hogy szeressük az értünk dolgozó orvosokat, nővéreket és minden segítőt, aki beteg embertársainkért tevékenykedik. A betegekért és a kórházban dolgozókért tartott imádságos együttlét szentmisével ért véget. Végezetül köszönet mindazoknak, akik Lellisi Szent Kamill áldozópap ünnepét színesebbé tették: Óra Krisztián egyházmegyénk harmadéves kispapja, Kovács József másodéves kispap, Molnár János nyugalmazott plébános, Pados Zsolt (a TEGYESZ igazgatója) és kedves leánya, akik a szentmisét zenéjükkel és énekükkel magasztosabbá tették. Köszönet illeti a kórház dolgozóit és Dr. Lakner László vezérigazgató főorvos urat, hogy a megemlékezésnek és szentmisének helyet adtak.
Érsek atyának főpásztori munkájához Isten adjon további erőt és egészséget. Jézus mondja: „Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket.” (Jn 15,12)
Sztojka Tibor