KILENCED BOLDOG APOR VILMOSHOZ - 7. Igent mond a világháború közepén a pápa kérésének

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_aporvilmos7.jpgIgent mond a világháború közepén a pápa kérésének

 

 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek!
Miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.
Életrajzi adatok:
1941-ben, a világháború szörnyű éveiben vállalja a püspöki szolgálatot. Recseg-ropog a világ, félelmetes erők szabadulnak el, és Apor Vilmos nem áll félre félve, vagy gyáva bölcsességgel, hogy csendben megvárja míg a véres vihar elül, hanem a Szentatya kérésére igent mond és vállalja hazája egyik legnagyobb püspökségének a vezetését. Bátran látogatja híveit, bátorít, vigasztal, tanít, otthont ad az üldözött, menekülő embereknek, befogadja a diktatúra üldözöttjeit, a zsidókat is és mindazokat, kik segítséget kérnek tőle. Ezen tetteiért is sok nép őt igaz embernek, szentnek tartja.
Könyörögjünk:
Nem tudhatjuk, hogy mi vár a szűkebb, tágabb környezetünkre. Ma is recsegnek-ropognak a világunkat összetartó kötelékek. Add Urunk, hogy Boldog Vilmos példájára és közbenjárására mi is merjük vállalni akár nehéz, kilátástalan körülmények között is a feladatainkat, testvéreink szolgálatát, a szeretet evangéliumának alázatos hirdetését, megvallását. Segíts meg Urunk, hogy ne azt nézzük, hogy megéri-e, megfizetik-e a munkánkat, hanem merjünk nagylelkűen igent mondani a bajban lévő, Isten nevében tőlünk segítséget kérő embertársaink szolgáló szeretetére.
Előimádkozó: Boldog Vilmos püspök, te aki életed árán védted gyermekeinket, családjainkat.
A közösség: Könyörögj érettünk!