A felismert értékeket hazavinni, megosztani szeretteinkkel

Nyomtatás

4496208.jpgBÖJTE CSABA OFM 12 RÉSZES SOROZATA DAMOKOS KÁZMÉR FERENCES PÜSPÖKRŐL

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek. Miképp kezdetben, most és mindörökké. Ámen.
Életrajzi adatok:
Damokos Kázmér tanulmányai befejezése után vágyódik arra, hogy szép katolikus hitét megossza édesanyjával, rokonaival. Engedélyt kér, hogy visszamehessen távoli szülőföldjére, a Székelyföldre, hogy a megismert, megértett szellemi, lelki kincseket, értékeket magával vihesse, és kisebb testvéri szeretettel, alázattal azokat felkínálja szüleinek, rokonainak, népének. Milyen nagy élmény lehetett jelen lenni 1635 táján drága szülei első szentáldozásánál.
Elmélkedés:
Olyan sokszor elfogadjuk környezetünket, szeretteinket olyanoknak, amilyennek születtek. Alkalmazkodunk, nyelünk és fásultan eltűrünk olyan dolgokat, melyeken Istenben bízó lélekkel talán változtathatnánk. Félünk a visszautasítástól, a kudarctól, és éppen ezért sokszor meg sem próbáljuk felkínálni értékeinket, lelki gyöngyszemeinket környezetünknek, szeretteinknek. Jézus Krisztus meg tudja szólítani Szent Pétert, Szent Pált és oly sok mást is, javaslatokat tesz nekik, biztatja, bátorítja őket, párbeszéddel meggyőződését, isteni értékeit bátran felkínálja nekik. Mihelyt megnyílnak a szívek, Jézus bátran megosztja szellemi, lelki kincseit, hogy az ő öröme mindannyiunk öröme legyen. Milyen jó lenne, ha meglenne bennünk is ez a bátorság, ha egymásra mint dinamikusan kibontakozó, Istenhez lépésről lépésre felnövő lényekre tudnánk nézni, ha meg tudnánk látni egymásban a kis hajtást, a szent csírát, mely jóságos szeretetünk melegében, bölcs tanácsaink életadó esőjében növekedésnek indulhat, az őszinte párbeszédben nagyra nőhet, virágot bonthat, és egy magasabb rendű, örömteli életbe torkollhat.
Könyörgés:
Urunk, adj bátorságot és erőt, hogy mindazokat az értékeket, szellemi, lelki kincseket, melyeket felfedeztünk, megtapasztaltunk, megértettünk, alázattal és nagy-nagy tapintattal felkínáljuk szeretteinknek, a környezetünkben élő embereknek. Segíts, hogy Damokos Kázmér példájára az evangélium örömhírét legszűkebb családunkban, de tágabb környezetünkben is tudjuk, merjük hirdetni eredményesen.
Családunk, szeretteink, népünk megtéréséért így imádkozunk: Miatyánk…
www.keresztalja.ro