1661. október 21-én betörtek a törökök Csíkba!

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_csiksomlyo13osz.JPG1661. október 21-én betörtek a törökök Csíkba! A Mikó-várba szoruló székely haderőt megsemmisítették, és utána hosszan rabolták, gyújtogatták az egész medencét! Az elvonuló ellenség mögött csak fájdalom, gyász, pusztulás maradt!

A kiégett templomok sorában ott van a csíksomlyói kegytemplom is, melyben csodával határos módon megmaradt Mária csodatevő szobra! Népünk, a romok között térdre roskadva nem bosszúért kiáltott, hanem erőt kért az újrakezdéshez, templomaik, otthonaik újraépítéséhez! Mária segített és rövid idő alatt talpra állt székelyföld e megtiport térsége! Újraépültek a falvak, begyógyultak a sebek!
2013. október 19-én 17.00-tól Karcfalván, 20-án 11.00-tól Csíkszentsimonban, és ugyanazon a napon este hat órától Csíksomlyón bemutatott szentmisénkben, őseinktől tanulni szeretnénk újrakezdést, talpra állást, kiengesztelődést! Biztos, ha nem is olyan véresen mint akkor, de a mai kór is kifosztja, gazdasági, kereskedelmi fortélyokkal kivérzi a népünket, sokan közülünk igaz, hogy nem rabszíjon, de elmennek falvainkból, városainkból, fájó sebet hagyva maguk után. Szeretnénk talpra állni, Csíksomlyói Máriától segítséget kérni, őseinktől tanulni, hogy becsületes munkánk nyomán falvaink, városaink felvirágozzanak, benépesedjenek, hogy az öröm, a béke töltse el szíveinket!
Ünnepi megemlékezésünket Csinódi Nagy Balázs fogja gazdagítani egy történelmi visszatekintéssel, és a Marosmenti Kodály Zoltán Gyermekkórus a dalaival szebbé, felejthetetlenebbé tenni.
Nagy szeretettel várunk,

Csaba t.