2018. március 22. - Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_php8vnrDE.jpg" én vagyok." Jn 8,58
Jézusnak e kijelentése, nekünk a XXI. század embereinek nem tűnik rendkívülinek, de a korabeli zsidó közösség ismerte Mózes történetét! Az Úr megjelent az égő csipkebokorba, és mikor Mózes saruját levetve megkérdezi, hogy ki is az akivel ő beszél, azt a választ kapja: "vagyok aki van"!
Jézus egyértelműen magát ugyanannak a teremtő Istennek nevezi, mind aki Mózest megszólította az égő csipkebokorban "én vagyok"! Jézus kortársainak döntenie kell! A zsidók egy felszabadító, harcoló Istent vártak, és a szeretetből szenvedő Isten képe számukra botrány! Így érthető, hogy a zsidók köveket ragadnak és megpróbálják megölni Krisztust, amit aztán nagypénteken meg is tettek!
A nagy kérdés, hogy hiszem-e, hogy a történelem során újból és újból megszólaló Isten, az idők végezetén Jézus Krisztusban közénk jött, hogy a szeretet útján elvezessen az őrök életre?! Itt van a kereszténység lényege, hiszem, hogy Isten létezik, "van" és, hogy képes úgy szeretni, hogy közénk jöjjön! Lelkem mélyén én milyen Megváltóra vágyok?! Nagyon sokszor mi is győzni akarunk, diadalmaskodni, és nem jóságosan szeretni! Nagyböjt csendjében, virágvasárnapra készülve gondolkodjak el, hogy vajon én a követ ragadó, "feszítsd meg"-et kiáltó nép közé tartozom, vagy a pálmaágat lengető, hozsannát éneklő emberek közé?! 
Döntenem kell, mert ha nem döntök akkor is döntök, hisz nélkülem is a világunkat pusztító események mennek a maguk útján előre!
Szeretettel, 
Csaba t.
Székesfehérvári Egyházi múzeum imaterme
Egy alkalommal Jézus így beszélt a zsidókhoz: „Bizony, bizony, mondom nektek: Aki tanításomat megtartja, nem hal meg örökre.”
A zsidók azt felelték: „Most már tudjuk, hogy valóban ördögtől megszállott vagy. Ábrahám meghalt, és a próféták is meghaltak. Te meg azt mondod: »Aki tanításomat megtartja, nem hal meg örökre«. Nagyobb vagy talán Ábrahám atyánknál, aki meghalt? A próféták is meghaltak. Mivé teszed magadat?”
Jézus így válaszolt: „Ha önmagamat dicsőíteném, az semmit nem érne. Az én Atyám az, aki megdicsőít engem. Ti Isteneteknek mondjátok őt, de nem ismeritek.
Én ismerem őt, és ha azt mondanám, hogy nem ismerem, hozzátok hasonló, hazug lennék. De én ismerem az Atyát, és megteszem, amit mond. Ősatyátok, Ábrahám ujjongott, hogy megláthatja eljövetelem napját. Látta, és örvendezett.”
A zsidók erre felháborodtak: „Még ötven esztendős sem vagy, és láttad Ábrahámot?”
Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok.”
A zsidók erre köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azonban eltűnt előlük, és kiment a templomból.
Jn 8,51-59