2018. június 27. - Szerda, Szent László király

b_300_300_16777215_00_images_stories_szentlaszlokiraly18.jpgFerenc pápa ma Rómában arról beszélt, hogy Isten a rabszolgaságba elsüllyedt zsidó népet nem elítélte, hanem előbb megmentette, kivitte a rabszolgaság földjéről, megajándékozta szabadsággal, élettel, egyszóval szerette és csak azután hívta őket a Hóreb hegyére, hogy az elvárásait megfogalmazza és átadja a tízparancsolatot! Isten jóságos, már akkor is szerette az ő gyermekeit, amikor azok nem is tudtak a parancsolatokról, mikor még nem voltak méltok a figyelemre! 
Szent László egy polgárháborúban összetört, sebzett országot kapott és elkezdte szeretni, szolgálni az ő népét, és a szent korona alatt az ország nagyra nőtt, megszentelődött! 
A mi szeretetünk feltétel nélküli? Kondícióhoz kötőm a testvéreim iránti jóságomat? A szeretet nem jutalom, hanem orvosság! Nekünk sem szabad elítélni a gyermekeket, a környezetünket, a világot, hanem szeretnünk kell mindent és mindenkit! Hinnünk kell, hogy a szeretetünk, mint a jó mag a földbe hullva, százszoros termést hoz, szabaddá, szentté teszi testvéreinket! 
Szeretettel, 
Csaba t.
Abban az időben amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?”
Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”
Mt 22,34-40