2018. augusztus 30. – Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_40541128_1893252374083705_6560585913557057536_n.jpg"Virrasszatok, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba." Mt 24,42
A mai ember a nyugodt fogyasztásra, a biztonságos kényelemre, a jólétre van berendezkedve! Sokszor ámulva nézem a gyerekeket, felnőtteket, hogy mennyire nyugodtan, gond nélkül élnek, nem gyűjtenek sem szellemi, sem lelki, de még úgymond hosszútávú piszkos anyagi értékeket sem, egyszerűen élnek egyik napról a másikra!
1658 előtt az emberek itt a Gyergyói-medencében nyugodt békében éltek, de Istennek hála virrasztottak és éberek voltak! Így ez év szeptemberében, mikor Moldva felől portyázó lovascsapatok törtek be, Szárhegy határában közel 300 gyergyó-medencei székely férfi és nő, Gábor deák vezetésével felkészülten fogadta a túlerővel szülőföldjükre törő ellenséget! Az előre megtervezett, a részleteiben is gondosan kidolgozott csata során, a székelyek közül mindössze 15-en, míg a betörő, portyázó csapatból kb. 1750-en haltak meg. Az elesett támadókat a csata helyszínén eltemették, és a keletkezett domb a Tatárdomb nevet kapta. 
Ez a domb számunkra, székely fiatalok, felnőttek számára  az éberség, a virrasztás, az élet nehézségeire való felkészülés szimbóluma is! Nem szabad naivak legyünk, gond, nehézség mindig volt és mindig lesz! Mindenki életében van vihar, zápor, megpróbáltatás, de ha életünket sziklára építjük, ha felkészülünk a mindennapi kisebb, nagyobb kihívásra, akkor életünk nem tragédiába, hanem diadalmas győzelembe fog torkollni! Az iskolaév elején évről-évre összegyűlünk, hogy imádságos szeretettel készüljünk a hosszú tanévre, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy bármennyi nehézség is van előttünk, mi együtt, egymás kezét fogva, Isten gondviselő szeretetében bízva képesek vagyunk legyőzni minden akadályt!
A Szent Ferenc Alapítvány Gyergyó-medencei otthonaiban tanuló diákok tanévnyitójára nagy-nagy szeretettel hívjuk a medence minden gyermekét, fiatalját, felnőttjét! Gyertek imádkozzunk együtt, kérjük a jó Isten áldását drága diákjainkra, bölcs tanárainkra, és a gyermekeink szüleire, családjaira, hogy a 2018-19-es tanév mindannyiunknak örömteli, eredményes, áldott legyen! 
Az idén Gyergyóalfaluból, a Domokos Kázmér Napköziotthonból indulunk 9.00 órakor gyalogos zarándoklattal, hogy 11.00 órától, a tatárdombi kápolnánál pontosan kezdhessük a szentmise áldozatot! Nagy szeretettel hívunk a gyalogos zarándoklatra, a szentmise áldozatra, majd a Tatárdombnál lévő imádságos megemlékezésre is! A liturgikus események után vár ránk a finom ebéd, és az ebéd után a sok - sok jókedvű előadás, móka, játék!
Gyertek, a tanév utolsó szombatja legyen az imádság, a jókedv, az együttgondolkodás és az együtt kacagás napja! Szeretettel, Csaba t. 
Amikor Jézus a világ végéről beszélt, így szólt tanítványaihoz: Virrasszatok, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba. Legyetek tehát ti is készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok. Mit gondoltok? Ki a hű és okos szolga, akit gazdája háza népe fölé rendelt, hogy kellő időben élelmet adjon nekik? Boldog az a szolga, akit hazatérő ura ebben a munkában talál. Bizony, mondom nektek: rábízza egész vagyonát. Ha azonban az a szolga gonosz, és azt mondja magában: „Késik a gazdám!”, aztán verni kezdi szolgatársait, és együtt eszik-iszik a részegeskedőkkel; s megjön ennek a szolgának ura azon a napon, amikor nem várja, és abban az órában, amikor nem is sejti, – ura kegyetlenül megbünteti, és a képmutatók sorsára juttatja. Ott aztán sírás és fogcsikorgatás lesz. 
Mt 24,42-51