2019. március 6. – Hamvazószerda

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_hamvazoszerda17.jpgMi a nagyböjti jó feltételed?! Gondoljunk Jézus örök érvényű szavaira: Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Mt 6,18 
Politikailag korrekt beszéd? Mit gondolok, mit mondok és főleg mit cselekszem? Mennyire vannak összhangban a gondolataim, a szavaim és a cselekedeteim?! Régi rossz szokásom a cinikus megjegyzés, ami gyakran túllendül a jópofa viccelődésen! Csípős megjegyzések valaki rovására csak azért, hogy egyet kacagjunk!? Egy jó poént jól elsütni, de gondoljunk arra, hogy mennyei Atyánk látja azt is amit senki más nem láthat, szívem zugába neki bejárata van! 
Itt az idő, hogy megtisztítsam gondolatvilágomat, szótáramat, de a kontrollálatlan mozdulataimat is le kellene nullázni! Igen, itt az idő, hogy leszokjak azokról a gondolatokról, szavakról, tettekről, melyekkel nem szeretnék se az Isten, se az embertársaim elé kiállni! Nagyböjti jó feltételünk legyen egy belső nagytakarítás, hozzam szinkronba a gondolatokat, a szavakat és a tetteket, hogy se a Teremtőm, se majd a testvéreim, a teremtmények előtt, mint képmutató, hazudozó senki ember ne keljen szégyenkeznem!
Szeretettel, 
Csaba t. 
Kép: Mit gondolok, mondok  a manióka gyökeret áruló kisfiúról, és főleg mit teszek hogy szépen felnőjön ő is?!
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. 
Mt 6,1-6.16-18