2019. március 7. – Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_iskolaafrika.jpg"Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti?”  Lk 9,25
Kapzsiság! Nagyböjt csendjében gondolkozzunk el azon, hogy vajon bennünket a bűnnek ez a rozsdája mennyire támadott meg?! Fontos, hogy tudatosítsuk magunkba, hogy nem csak az anyagi dolgok elérése, megszerzése utáni vágyainkat kell mederben tartanunk, hanem a hírnév, a feltűnés utáni beteges vágyainkat is meg kell fékezzük! Az anyagi javak gyűjtögetése mellett sokszor az egész világ csodálatát, elismerését is szeretnénk elnyerni! Ezért töltünk több - kevesebb időt a tükör előtt, osztogatunk magunkról mindenféle képet, írást, építjük sokszor észre sem véve saját képünket, melyet aztán szeretnénk rányomni környezetünkre is! Bűnre hajló természetünk mohó, kapzsi, sokszor telhetetlen, szeretnénk az egész világot megnyerni, de álljunk meg és gondolkozzunk el, hogy vajon amit megszerzünk, az mit is használ nekünk?
Jézus egy egészséges önszeretetre int ebben az igében! Foglalkozzunk magunkkal, ne a csomagolópapírt hajtogassuk, ne a kívülről látható csillogó - villogó anyagiakat vagy a mulandó hírnevet, rivaldafényt keressük, hanem a nagyböjti szent időben gyűjtsünk olyan kincseket, melyeket a rozsda nem rág szét, a moly nem fogyaszt el....  Állapotbeli kötelezettségeinket teljesítve, tegyük alázattal meg mindazt a jót, szépet mit Isten tőlünk elvár! Teremjünk gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt, szerető Istenünk akarata szerint! Használjuk ki a mulandó javakat Örök értékek szerzésére!
Szeretettel,
Csaba t. 
Kép: Kenyai gyerekek osztályterme, egy katolikus, ferences nővérek iskolájában, hol közel negyvenen tanulnak.
Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt a tanítványokhoz: „Az Emberfiának sokat kell szenvednie: a vének, a főpapok és az írástudók elutasítják, megölik, de harmadnapra feltámad.” Majd így szólt mindnyájukhoz: „Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt. Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti?”  
Lk 9,22-25