2019. április 11. – Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_rugy.jpg"...én ismerem az Atyát." Jn 8,51
Szomorúan gondolok Jézus kortársaira! Az oktalan vitatkozás helyett miért nem kérték meg, hogy beszéljen Mesterünk a mennyei Atyáról, a Szentháromságról, arról az élő Szeretetközösségről, melynek asztalához bennünket gyermekeit is szeretettel meghívott! Jézus a figyelmesen hallgató, kérdéseket feltevő főtanácsnak egészen biztos, hogy világosan mindent elmondott volna a mennyei Atyáról, a Szentlélekről, a szeretet világot átalakító szent parancsolatáról. Próbáljuk magunk elé képzelni az Evangélium legszebb fejezetét, ahogy Mesterünk nyugodtan, hosszan beszél, Szent János szépen jegyzetel, és a történelemben minden egészen másképpen alakul! Ó Istenem, miért nem voltunk sokkal - sokkal kíváncsibbak? Kétezer évvel ezelőtt egy virágot bontó rügyes ágat letörtünk!!
Az emberi balgaságon lehet csodálkozni, bosszankodni, de nagyhétre készülve inkább térdeljünk gondolatban Megváltónk mellé az Olajfák hegyén, és virrasszunk vele szeretettel! Imádkozzunk bizalommal, mert az Istenember egészen biztos, hogy az elcsendesedés óráiban feltárja előttünk mindazt, mire kortársai nem voltak kíváncsiak! Imádkozzunk bizalommal, mert egy Atya feltárja titkait kérdező gyermekének!
Krisztus mellé térdelve, 
Csaba t. 
Kép: Kíváncsi vagyok mi lesz a rügyből?
Evangélium
Egy alkalommal Jézus így beszélt a zsidókhoz: „Bizony, bizony, mondom nektek: Aki tanításomat megtartja, nem hal meg örökre.” A zsidók azt felelték: „Most már tudjuk, hogy valóban ördögtől megszállott vagy. Ábrahám meghalt, és a próféták is meghaltak. Te meg azt mondod: „Aki tanításomat megtartja, nem hal meg örökre”. Nagyobb vagy talán Ábrahám atyánknál, aki meghalt? A próféták is meghaltak. Mivé teszed magadat?” Jézus így válaszolt: „Ha önmagamat dicsőíteném, az semmit nem érne. Az én Atyám az, aki megdicsőít engem. Ti Isteneteknek mondjátok őt, de nem ismeritek. Én ismerem őt, és ha azt mondanám, hogy nem ismerem, hozzátok hasonló, hazug lennék. De én ismerem az Atyát, és megteszem, amit mond. Ősatyátok, Ábrahám ujjongott, hogy megláthatja eljövetelem napját. Látta, és örvendezett.” A zsidók erre felháborodtak: „Még ötvenesztendős sem vagy, és láttad Ábrahámot?” Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok.” A zsidók erre köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azonban eltűnt előlük, és kiment a templomból.  
Jn 8,51-59