Mária kert – zarándoklat másként

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_1538075327491.jpgNincs könnyű dolga az igazságot kereső embernek. Az igazságok önkiszolgáló szupermarketjében – amely immár online is elérhető: bárhol, bármikor, bárkinek – jól bevásárolhatunk a nekünk leginkább megfelelő tanokból, bölcsességekből, hasznos és szép, megnyugtató vagy útra indító gondolatokból, sőt: akár haverokból, követőkből is. Önmegvalósítás, természetközeli életmód, jóga, wellness; körítésnek mellé egy kis buddhizmus, fűszerezve sintoizmussal és kereszténységgel, mindenkinek az egyedi igényei szerint, ahogy korábban sohasem. Ezek alapján korunk a legboldogabb korok egyike kellene hogy legyen. Hogy miért érezzük sokan, hogy ez még sincs így, arra most nem tudunk igényes választ adni. Ehelyett figyelmébe ajánlom az igazságot kereső Érdeklődőnek a csíksomlyói Mária-kertet, ahol a kedves látogatónak lehetősége van elgondolkozni, és – a kert szellemiségének köszönhetően – talán egészen egyedi válaszokra jutni, vagy a korábbi válaszokat új módon átélni.

Az ember évezredek óta az ég felé fordul saját félelmeivel, kishitűségével, kérdéseire válaszokat keresve, gondjaira, bajaira megoldásokat kérve. Ha meggondoljuk, honnan jönnek a rádióhullámok, akkor mondhatjuk, hogy korunk technokrata embere sem tesz másként, amikor okos telefonját használja.
Csíksomlyó, már csak földrajzi adottságai miatt is, egy fokkal közelebb van az éghez, mint sok más hely.
De talán nemcsak ezért: a Mária-kertben működik a Dévai Szent Ferenc alapítvány Szent István
Kollégiuma, melynek köszönhetően a Mária-kert egy élettel teli zarándokhely – nem túlzás azt mondani, hogy az évszázadok óta álló épület, a benne lakó fiatalokkal, a múlt és jövő találkozási pontja.
Az épület egyik szobája hagyományos kápolnaként működik, miközben az udvaron egy gazdasági épületből kialakított, fiatalos, hangulatos kápolna található. A Mária kert a családosokat is szeretettel várja: a kertben kialakítandó 16 udvar egyike a játék udvara, ahol a kisebb gyerekek játszhatnak, ettől nem messze pedig bárányokat nézegethetnek. A kertben termett gyógynövényekből készült teák megvásárolhatók a teaházban.
Bízom benne, hogy hamarosan Önt is a vendégeik között üdvözölhetik.
Buza Krisztián, Budapest
Fotó: Buza Krisztián