A Vatikán szót emelt a gázai tengeri támadás ellen

Nyomtatás

A Szentszék elítéli az izraeli hadsereg támadását a nemzetközi segélyszállító hajóflotta ellen a Gázai övezetben. Május 31-i nyilatkozatában Federico Lombardi fájdalmasnak nevezte a „szükségtelen emberáldozatokat" követelő esetet.

Újságírók kérdésére válaszolva hétfőn délben Federico Lombardi szentszéki szóvivő a következőket nyilatkozta: „Rendkívül fájdalmas ügyről van szó, különösen az emberi életek értelmetlen kioltását tekintve. A Vatikán nagy figyelemmel és aggodalommal követi a fejleményeket. A Szentszék mindig ellenzi az erőszakos cselekedeteket, bármelyik oldal alkalmazza is, mert egyre nehezebbé teszi a békés, egyedül tartós megoldások keresését" – mondta a szentszéki szóvivő. A pápa néhány nap múlva éppen a közel-keleti térségbe látogat. XVI. Benedek pápa pénteken kezdődő ciprusi látogatása során nyomatékosítani kívánja a béke üzenetét.
Mint ismeretes, május 31-én, hétfőn az izraeli haditengerészet alakulatai támadtak rá egy a Gázai övezet felé tartó török segélyszállító hajóflottára. A  bevetés során legalább 19-en vesztették életüket és 30-an megsebesültek. A jelentések szerint az izraeli katonák azután nyitottak tüzet, hogy  palesztin aktivisták késekkel és vasrudakkal támadtak rájuk. A hat hajóból álló flotta az izraeli hadsereg tengeri blokádja ellenére akarta eljuttatni a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe. Izrael a radikális muzulmán szervezet, a Hamász 2007-ben történt hatalomátvétele után zárta le a területet.
Magyar Kurír