Totus tuus

Nyomtatás

„Totus tuus” – II. János Pál utolsó imája a Jasna Góra-i Szűzanyához

Tiszteletreméltó II. János Pál pápasága utolsó levelét egy nappal halála előtt, 2005. április elsején éppen a czestochowai Jasna Góra kolostor pálos elöljárójához intézte, Mária, Lengyelország királynőjének május 3-i ünnepe alkalmából. A 2005. április 5-én nyilvánosságra hozott levélhez ajándék is társult: a Szentatya által megáldott és a Jasna Góra-i Szűzanya-kegykép részére készült korona-pár. A levélben a pápa emlékeztetett azokra a nagy dolgokra, amelyeket a Szűzanya által Isten irgalma végbevitt Lengyelország történelmében – különös tekintettel a czestochowai kolostor diadalmas megvédésére a svéd invázió ellen. Ennek a történelmi eseménynek 2005-ben ünnepelték 350. évfordulóját.
A levél végén II. János Pál pápa így fogalmazott:
„Mindez szóljon még a mi nemzedékünkhöz is! Ezek a gondviselésszerű események jelentsenek az egységre való meghívást a közjó és Lengyelország, minden lengyel jövőjének érdekében! Jelentsenek meghívást az örök értékek kincstárának gondozására, hogy ezáltal biztosítva legyen az, hogy a szabadság gyakorlása az épülésre, ne pedig a bukásra szolgáljon!
Miközben térdre hullok a Jasna Góra-i Királynő kegyképe előtt, imádkozom, hogy nemzetem bízva a Szűzanya hathatós segítségében, legyőzze mindazt, ami az emberi méltóságot és hazánk javát veszélyezteti. Az ő anyai gondviselésére bízom a lengyel föld egyházát, hogy az életszentség és alázat tanúságtétele által mindig megerősítse minden hívő szívében a jobb világba vetett reményt. Imádkozom a Lengyelország jövőjéért felelősséget viselőkért, hogy legyen bátorságuk megvédeni minden olyan javat, amely a köztársaság érdekét szolgálja. Amikor megáldom és felajánlom a Jasna Góra-i kegykép számára ezt a korona-párt, lélekben egyesülök a szentély őrzőivel, a pálos atyákkal és minden zarándokkal. Mária anyai gondviselésére bízom hazánkat, az egész Egyházat és önmagamat. Totus tuus – Teljesen a tiéd! ”
II. János Pál pápa utolsó hivatalos levelét május 3-án, Mária, Lengyelország Királynőjének ünnepén olvasták fel a czestochowai pálos szentélyben.
Vatikáni Rádió