Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius látogatása Devecseren

Nyomtatás

ImageOktóber 9-én Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius, a Diplomáciai Testület doyenje látogatást tett a katasztrófa sújtotta területen és találkozott a katolikus segélyszervezetek képviselőivel.


Az apostoli nuncius kiemelte, hogy a Szentatya képviselőjeként érkezett ide azért, hogy tájékozódjon és tájékoztassa a részletekről a Szentszéket. A helyszínen arról számoltak be neki, hogy a vörösiszap-áradat Kolontárt érte el először, óriási pusztítást okozva. E kis faluban mintegy 30 házat érintett a katasztrófa. Volt olyan ház, amelyet majdnem a mennyezet vonaláig elöntött az iszap. Devecser városát a lakosság számarányához képest kevésbé érintette az áradat, azonban a kár itt mégis nagyobb: 300-ra tehető azoknak a házaknak a száma, amelyen végigvonult a vörösiszap. Mód Miklós plébános kiemelte, hogy az ország minden részéből kapnak a hívektől a hihetetlen mennyiségű szereteten, együttérzésen túl nagyon jelentős anyagi segítséget is – ez teszi lehetővé azt, hogy a devecseri plébánia épületében folyamatosan, a nap huszonnégy órájában információs és koordinációs szolgálat működhessen, valamint ennek révén tudnak gondoskodni a károsultak és az önkéntesek élelmezéséről is. A plébánia egyik épületében húsz család lelt ideiglenes otthonra. Innen irányítják a Katolikus Karitász tevékenységét is, amelyet Écsy Gábor országos karitász igazgató és Zagyva Richárd, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója koordinálnak.
ImageJuliusz Janusz érsek a helyszínen megtekintett néhány házat, amely teljes egészében lakhatatlanná vált a katasztrófa következtében. Találkozott a mentésben részt vevő önkéntesekkel is, akik a Katolikus Karitász szervezésében nemcsak a környékről, de az egész országból érkeznek folyamatosan. Amint egyikük, aki egyben a szendrőládi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is, elmondta: a televízióban látták a döbbenetes képsorokat, és egyből megfogalmazódott bennük, romákban és magyarokban egyaránt, hogy Árvai Ferenc atya, egri karitász igazgató segítségével lejöjjenek a helyszínre azért, hogy valamilyen módon törlesszék azt a hihetetlen mennyiségű és nem várt helyekről is érkezett segítséget, amelyet tavasszal a borsodi árvíz idején kaptak.
ImageAz apostoli nuncius meglátogatta az ajkai sportcsarnokot is, ahol ideiglenesen az időközben teljesen evakuált Kolontárról érkezettek tartózkodnak. A pápai követ, aki a helyszínen együtt imádkozott a kitelepítettekkel, emlékezve 2008. októberi devecseri és kolontári látogatására, így fogalmazott: „Talán emlékeztek rá, hogy két évvel ezelőtt itt jártam, hogy felszenteljem a Jézus-ösvényt. Most azért jöttem, hogy ne csak az örömötökben, hanem a bánatotokban is osztozzak. Isten időnként próbatételek elé állítja az embert, de megadja a leküzdéséhez szükséges erőt is. Remélem, hogy találkozhatunk majd újra nyugodtabb körülmények között is.”
A magyar Katolikus Karitász folyamatos kapcsolatban áll a Katolikus Egyház nemzetközi segélyszervezetével, a Nemzetközi Karitásszal, hogy segítségükkel minél gyorsabban és minél sikeresebben lehessen befejezni a mentést.
Tóth Tamás/Magyar Kurír