Hat új szentje van a katolikus egyháznak

ImageKöztük a római katolikus egyház első ausztrál szentje, Mary MacKillop és a kanadai André atya, aki Québec ugyancsak első szentje.

 

 

 

A zsúfolásig megtelt római Szent Péter téren XVI. Benedek miséje keretében a XIX. században élt ausztrál apácán és kanadai atyán kívül még egy XV. században élt lengyel papot, két olasz és egy spanyol apácát is a szentek sorába emelt.

A szentté avatási szertartáson részt vett Bronislaw Komorowski lengyel elnök, Kevin Rudd volt ausztrál kormányfő, jelenleg külügyminiszter, valamint kanadai kollégája, Lawrence Cannon, Gianni Letta, az olasz kormány államtitkára és a spanyol igazságügyi miniszter helyettese, Juan Carlos Campo.
Mary MacKillop 1842-ben skót bevándorló családban született. Elszántan küzdött az elmaradott rétegek társadalmi felemeléséért, így az ausztrál őslakosok ügyének is gyámolítója volt. Elsősorban az elszegényedett parasztasszonyoknak nyújtott segítséget és törődött gyermekeik nevelésével. Iskolák tucatjait hozta létre Ausztrália szerte, s ő alapította meg 1867-ben a Szent-József Nővérek női szerzetesi kongregációt, amely Ausztrália egyik legismertebb katolikus rendháza. Bátran szembeszállt az ausztrál egyház hierarchiájának felső rétegeiben jelentkező visszaélések ellen. Ezért 1871-ben kiközösítették az egyházból, de az akkori pápa, IX. Piusz védelmébe vette, és a kiközösítést visszavonták.
A kanadai Alfred Bessette, vagyis André atya szintén a XIX. században alapította meg a québeci Szent-József oratoriánus rendet. A hányatott sorsú Alfred 12 évesen elveszítette szüleit, sokáig alkalmi munkákból tartotta fenn magát. A fiatalember felkarolta a betegeket és tanácsokat adott nekik s imádkozott értük. Montreal betegei egyre nagyobb számban keresték fel. 91 éves korában, 1937-ben halt meg, és hírek szerint tízezrek köszönték neki lelki vagy testi gyógyulásukat.
Mindkettőjük szentté avatását Benedek elődje, II. János Pál kezdeményezte, ő avatta őket boldoggá, 1982-ben Andrét, illetve Mary MacKillopot 1995-ben.
Kossuth Rádió, MTI