IMAHÉT

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_1475931_593670477346820_24757911_n.jpgA Krisztus-hívõk egységéért

2017. január 15-22. 

2. nap: „... többé ne önmaguknak éljenek...” (2Kor 5,15)
Mik 6,6–8:
Zsolt 25,1–5: 1Jn 4,19–21:
Mt 16,24–26:
Magyarázat
„Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tôled az Úr!”
„Utaidat, Uram, ismertesd meg velem.”
„Mi azért szeretünk, mert Ô elôbb szeretett minket.”
„Mert aki meg akarja menteni az életét, el- veszti azt, aki pedig elveszti az életét énér- tem, megtalálja azt.”
Jézus Krisztus halála és feltámadása révén megszabadultunk attól, hogy kizárólag a saját értelmünk és erônk által csele- kedjünk. Ehelyett Krisztus életadó erejével élünk, aki élt, meghalt és feltámadt értünk. Amikor életünket elveszítjük ér- te, éppen akkor nyerjük el. 27
A próféták folyamatosan szembenéztek azzal a kérdéssel, hogy miként éljenek helyesen Isten elôtt. Mikeás próféta na- gyon világos választ talált erre: „Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szem- ben.”A 25. zsoltár szerzője tudta, hogy ezt magunktól nem tudjuk megcselekedni, ezért Istenhez kiáltott útmutatásért (Zsolt 25,4).
Az elmúlt években Németországban fontos téma lett a társa- dalmi elszigetelôdés és a növekvô elmagányosodás, ahogyan ez sok ország társadalmában jelentkezik. A keresztények kül- detése az, hogy olyan új közösségi életet építsenek, amelyben meg tudják osztani erôforrásaikat másokkal, így a különbözô nemzedékek is tudják egymást támogatni. Az evangéliumi hí- vás, hogy ne önmaguknak, hanem Krisztusnak éljünk, arra is vonatkozik, hogy másokat is elérjünk, ledöntsük az elzár- kózás korlátait.
Kérdések
Mivel kísért a kultúránk, hogy csak önmagunknak, ne pe- dig másoknak is éljünk?
Miként tudunk másokért élni hétköznapjainkban?
Milyen következményekkel jár az ökumené szempontjából az a hívás, hogy többé ne önmagunknak éljünk?
Imádság
Mennyei Atyánk! Jézus Krisztusban felszabadítottál minket arra az életre, amely túlmutat önmagunkon. Kérünk, vezess minket Lelked által. Segíts, hogy testvérekként éljük életünket Krisztusban, aki élt, szenvedett, meghalt és feltámadt értünk, aki él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.