Könnyen túltesszük magunkat a hanyagságon, a korrupción

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_BMKF.jpgMinden tiszteletem az utcán tüntetőké, arra kérem őket, hogy demonstráljanak békés módon, a politikai pártokat és az állami intézményeket pedig arra kérem, hogy csakis a nemzet javára és jövőjére gondoljanak....

Ioan Robu, bukaresti érsek-metropolita

A Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája, Ioan Robu február 2-án hivatalos Facebook-oldalán a következő üzenettel fordult a hívők közösségéhez és minden jóakaratú emberhez, az utcán protestálókhoz és a hatóságokhoz az utóbbi napokban zajló események kapcsán.
Aggodalommal követem az országunkban az elmúlt napokban zajló eseményeket. A nyilvánosság körében az utóbbi napokban egyre gyakrabban jelennek meg a következő szavak: „hazugság”, „korrupció”, „ügyeskedés”, és ezáltal eszembe ötlött, amit a Colectiv klubban történt tragédia után mondtam: „Nagyon könnyen napirendre térünk a hanyagság, a gondatlanság, a korrupció, a hazugság, az ügyeskedés felett, és mindezek semmiségeknek tűnnek… Nem tettünk nagyobb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy bármit is változtassunk – nemcsak mi, az Egyház, hanem mindnyájan: ti is, mi is, mindenki –, mert nem lázadtunk a gondatlanság, a hanyagság,  a korrupció, az érdektelenség és a közömbösség ellen. Hiszen ezek egy adott ponton végzetessé válhatnak.”
Ezekben a feszültséggel teli napokban az Actio Catholica egy imát tett közzé az országért, felhívást, amit elismerek és támogatok. Arra kérlek és buzdítalak benneteket, hogy imádkozzatok a román társadalom javáért.
Minden tiszteletem az utcán tüntetőké, arra kérem őket, hogy demonstráljanak békés módon, a politikai pártokat és az állami intézményeket pedig arra kérem, hogy csakis a nemzet javára és jövőjére gondoljanak, szem előtt tartva ugyanakkor a Megváltó szavait: „Boldogok, akik békét teremtenek” (Mt 5,9).
A Jó Isten áldása legyen Románián és a román nemzeten!
A romániai Actio Catholica a kialakult politikai helyzetre és az ország több városában zajló tüntetésekre való tekintettel Ima Romániáért cím alatt arra hív mindenkit, hogy ebben a feszültségekkel teli időszakban, minden délután három órakor bárhol tartózkodjon is, mondjon el az ország ügyeinek rendeződéséért egy Miatyánkot.
Románia-szerte több napja tartanak a bukaresti kormány büntetőjogot módosító döntése elleni nagyszabású utcai tiltakozások, amelyeken egyes becslések szerint naponta több mint százötvenezren gyűlnek össze.
Románia többi nagyvárosában is ezrek vonultak utcára, így Temesváron és Nagyszebenben tíz-tízezren, Kolozsváron és Iași-ban ötezren, Nagyváradon négyezren. A tüntetők szerint a kormányrendelet megmenti a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.
A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást, és enyhítette a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyt. A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélés miatt indítható bűnvádi eljárás.
A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba. A kabinet egyelőre nem adta jelét annak, hogy meghátrálna, ezért a közösségi oldalakon mozgósított tüntetők arra készülnek, hogy a következő tíz napban mindennap utcára mennek hangot adni elégedetlenségüknek abban a reményben, hogy a kormány végül visszavonja a rendeletet.
A romániai Actio Catholica a kialakult politikai helyzetre és az ország több városában zajló tüntetésekre tekintettel, Ima Romániáért név alatt arra hív mindenkit, hogy ebben a feszültségekkel teli időszakban, naponta délután 3 órakor, bárhol tartózkodik, mondjon el az ország ügyeinek rendeződéséért egy Miatyánkot.
Forrás: Romkat.ro
Forrás és fotó: Bonum TV; Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye
Magyar Kurír