Szilágyi Áron az olimpiai pályázatról: Senkit nem hibáztatok

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_lead-2-1024x576.jpgVolt szerencsém egy előadását hallani, bátran állíthatom, hogy egy nagyszerű ember!! 

Isten áldását kérem terveire, álmaira!! 

Csaba t. 
A kétszeres olimpiai bajnok kardozó csalódottan élte meg az olimpiai pályázat visszavonását, de azt mondja, nem dőlt össze a világ. Reméli, az ő életében még rendez Budapest olimpiát. Interjú Szilágyi Áronnal.
Miután hazaért Rióból, többször elmondta, néhány hónapot várna az elemzéssel. Fél évvel a címvédés után hogyan értékeli: miben volt más a két megnyert olimpia?
A legfőbb értékeléseket elvégeztük. Jelentős a különbség a riói és a londoni győzelem között: 2012-ben huszonkét évesen, nem a favoritok közé tartozó, de becsvágyó fiatalként léptem pástra. Rióban már készültek belőlem az ellenfeleim, és esélyesként indultam.
Hol tárolja az érmeit?
Nincs kiemelt helyük a lakásban, dobozban vannak valahol a könyvespolcon. Csak akkor mutogatom őket, ha megkérnek rá. Számomra nem az érem jelenti az értéket, hanem ami mögötte van.
Ugyanolyan lökést adott a második olimpiai aranya, mint az első? Mi hajtja most előre?
A harmadik olimpiai arany.
Napról napra jobb, gyorsabb, rutinosabb szeretnék lenni. Csomó dolgon kell dolgoznunk. Ebben a négyéves periódusban próbálom tisztázni, mi hozható még ki a karrieremből, mi lehet a pályafutásom teteje.
Mit érezne annak?
A felkészülés alatt nemcsak az egyéni, hanem a csapatversenyre is nagy hangsúlyt fektetünk. Három olimpián szerepeltem, és csapatban vagy rosszul jött ki a lépés, vagy eleve nem kvalifikáltunk, vagy nem is rendezték meg a mi számunkat. Bízom benne, hogy Tokióban bizonyítunk majd.
Kire néz fel két olimpiai címmel a háta mögött?
A csapattársaim és az edzőim véleménye sokat jelentenek nekem. A sportágban rengeteg az olimpiai és világbajnok sportoló, igazán értékes ember. Megtalálom azokat a figurákat, akiket példaképként tudok állítani.
Sok gyerek kezdett vívni a sikeres olimpiai szereplés hatására?
London után hullámban érkezett rengeteg kicsi edzeni, hasonló a helyzet most is. Fél háromtól nyolcig teltházas a Vasas vívóterme. Fantasztikus érzés, hogy példaképek lehetünk a fiataloknak és közelebb kerülnek a sportágunkhoz.
Ad tanácsokat, segít a gyerekeknek?
A bátrabbak akár edzés közben elhívnak vívni. Gyakran odajönnek hozzám, kérdeznek párat, és szívesen állok a rendelkezésükre. Boldogsággal tölt el, hogy érdeklődnek a vívás iránt.
Hogy áll a tanulmányaival?
Pszichológia szakon abszolváltam, és tavasszal diplomázom az ELTE-n nemzetközi tanulmányokból. A tanulás és a sport párhuzamossága komoly kompromisszumokat igényel, próbálok mindkét fronton helytállni.
Hol helyezkedne el a diplomáival?
Az aktív sport mellett nincsenek komolyabb terveim, egyszerűen érdekeltek ezek a területek. Homályos, hogy mit fogok velük kezdeni a későbbiekben.
Edzőként el tudja magát képzelni?
Egyelőre nem. Az edzői szakma komoly elhivatottságot és teljes embert igénylő feladat, olyanoknak való, akik jó pedagógusok, szeretik a gyerekeket és imádják a sportágukat. Aktív karrierem után a vívás közelében maradnék, hogy segítsem a következő generációt, de hogy edzőként vagy más formában, az a jövő zenéje.
Magyarország visszavonta az olimpiai pályázatát. Mint a kampány egyik arca, milyen érzések kavarognak önben?
Csalódottan éltem meg a bejelentést. De senkit sem hibáztatok. Szívvel-lélekkel támogattam a projektet, tudtam vele azonosulni. A magyar társadalom egészét építő és kifejezetten pozitív hozadékú terveket vázoltak fel. Ez a hajó elúszott, de nem dőlt össze a világ.
Számtalan városban nem rendeztek még olimpiát. Budapest is ilyen marad.
Nem lát rá esélyt, hogy a közeljövőben olimpiát rendezzünk?
Remélem, hogy megélem ezt. Budapest és Magyarország szerves része az olimpiai mozgalomnak, megérdemelnénk a rendezést.
Ha jelentkezünk a 2028-as olimpiáért, újra beáll az ötlet mögé?
A budapesti olimpia elképzelését támogatom, de több kell hozzá, hogy egy ilyen volumenű projekthez a nevemet adjam.
Mégpedig?
Olyan pályázati anyag, amit a szívügyemnek tekinthetek.
A legutóbbit milyen mélységben ismerte?
Sokat beszélgettem a pályázatvezetőkkel, szervezőkkel, próbáltam informálódni. Nem állítom, hogy fejből felmondtam volna a háromezer oldalas megvalósíthatósági tanulmányt, de a főbb pontokat igen.
Mint általában mindenről, a lefújt olimpiáról is higgadtan beszél.
Nyugodt természetű vagyok. A páston előfordul, hogy egy-egy asszón felhergelem magam. Jó, hogy a vívóteremben kiélem az agresszív energiáim.
Mik a rossz szokásai?
A késő esti csokoládéevés vált azzá. Más nem jut eszembe, pedig biztosan van. Ha a páromat megkérdezné, biztosan mondana kapásból ötöt-tízet.
Augusztusban összeházasodnak. Mindent megterveztek?
Nagyon készülünk az esküvőre. Szeretnénk, ha maradandó élmény, emlék maradna egész életünkre. Örülünk, hogy hamarosan elérkezik a boldogító igen pillanata.
A gyermekvállalásról beszéltek már?
Nem jött szóba. Jelenleg az esküvő a legfontosabb.
Nemrég osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy egy pólót küldött önnek egy testvérpár. Gyakran lepik meg ajándékokkal a rajongók?
Elég sűrűn. Amikor élménybeszámolókon járok, a gyerekektől rajzokat, kis bábukat, kézműves dolgokat kapok. Jól esik, hogy kifejezik a szeretetüket és felnéznek rám.
Rossz tapasztalata nem volt?
Magyarországon remek a szurkoláskultúra. Nincsenek zaklatóim és elvetemült alakok, akik reggelente verik az ajtót.  Csak a szép ért eddig.
Hozzászólásokat olvas?
Cikkeknél nincs értelme, de a Facebook-közösség nagy motivációt jelent. Folyamatosan jönnek a pozitív megjegyzések, nemcsak hozzászólásban, hanem levélben is. Ösztönző erőt ad, hogy több tízezer ember áll mögöttem.
Más sportágakat kipróbálhat?
Óvatos vagyok, de nem a zéró toleranciában hiszek. Az olimpiát megelőzően országúti kerékpároztunk, teniszeztünk, túráztunk az osztrák hegyekben a csapattal. Januárban síelni mentem a párommal és családjával. Próbálunk a felkészülést segítő alternatív sportágakat is bevonni, de tény, hogy élsportolóként rendkívül vigyáznom kell az egészségemre.
Tavaly az olvasói szavazatok alapján az InStyle önt választotta a legstílusosabb férfinak. Sokat törődik a megjelenésével?
Abszolút nem tartom magam divatos embernek. Legtöbbször sportosan öltözködöm. Örültem a díjnak, mert a sport és a teljesítmény egyre nagyobb érték a stílus világában is.
Fotó: Berecz Valter
www.24.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Megrendítő élmény volt számomra, mikor először megértettem, hogy hivatásom nem egyéni, egyszemélyes vállalkozás, Isten nem zsebre tett kézzel nézi egy felhőről a küzdelmemet, hanem a vállát a vállam mellé téve dolgozik velem.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. május 21. hétfő, Konstantin napja van. Holnap Júlia és Rita napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Aki lazán éli az életét, nagyon pórul jár

Nikodémusnak, a zsidó tanácsosnak, aki éjnek idején fölkereste Jézust, ezt mondta: „Bizony, bizony, mondom neked: aki nem születik újjá, az nem láthatja meg az Isten országát.”
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube