Fiatal pap mosolyog a kamerába - mártírrá válása előtt

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_2016-08-19-niles-a.jpgBoldog Martin Martinez Pascual atya maradandó tanúságot tett a mártíromság kegyelme mellett, amikor 1936. augusztus 18-án a kivégzőosztaga fényképészére mosolygott, pillanatokkal a lelövése előtt.

Boldog Martin Martinez Pascual atya maradandó tanúságot tett a mártíromság kegyelme mellett, amikor 1936. augusztus 18-án a kivégzőosztaga fényképészére mosolygott, pillanatokkal a lelövése előtt.
A Szent Szív papi közösség egyházmegyés papja, Pascual atya, a murciai Szent József Kollégium prefektusa, valamint a San Fulgencio-i papi szeminárium professzora volt. Latint tanított, népszerű és szeretett pap volt.
A katolikusellenes üldözések Spanyolországban 1936-ban kezdődtek, mialatt az atya a vakációját töltötte az otthonában.  Az üldözések kitörésekor a plébániatemplomából kimenekítette a már átváltoztatott ostyákat, majd csűrökben és barlangokban bujkált. Csupán augusztusban jött elő, amikor meghallotta, hogy az édesapját letartóztatták és kihallgatták a fia holléte felől.
Az édesapa üzenetben kérte fiát, hogy meneküljön el a környékről, amilyen messze csak lehet. Pascual atya ehelyett azonban feladta magát, annak reményében, hogy a kormányerők cserébe szabadon engedi az édesapját. Pascualt börtönbe vetették több más paptestvérével együtt, ahol a fogolytársainak a bűnbocsánat szentségét és a Szent Eucharisztiát szolgáltatta ki. Augusztus 18-án a fogoly papokat egy teherautó platójára zsúfolták, és a helyi temetőbe vitték.
Halála előtt az őrök megkérdezték Pascual atyát, hogy szeretne-e hátat fordítani a kivégzőosztagának. A pap nemmel válaszolt, és hozzátette: "Csak az áldásomat szeretném adni rátok, hogy Isten ne kérjen titeket számon azért az őrültségért, amit csináltok." Ezzel megáldotta a gyilkosait.
Hans Gutmann, egy a milícia tevékenységét dokumentáló köztársasági katona, képeken kívánta megörökíteni a papot élete utolsó pillanataiban. Mialatt fényképezett, Pascual atya mosolygott. A képen mellette álló férfi egyike azoknak, aki pillanatokkal később kivégezte őt.
Az atya utolsó szavai ezek voltak: "Viva Crista Rey!", vagyis "Éljen Krisztus Király!".
Pascual atyát II. János Pál pápa avatta boldoggá 1995. október 1-én. Ünnepét halálának napján, augusztus 18-án tartjuk. Egyike ő a spanyol polgárháború több ezer boldoggá avatott mártírjának. A hivatalos adatok szerint összesen 6832 püspök, pap, és szerzetes halt mártírhalált ezalatt a sötét időszak alatt.
Boldog Martin Martinez Pascual könyörögj érettünk!
(A ChurchMilitant cikke nyomán)
www.katolikusvalasz.blog.hu