Elérte a Florida Keys szigetcsoportot az Irma hurrikán felhőfala

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_2017091032.jpgImádkozzunk a bajban lévő családokért, emberekért!!

Csaba t.
Elérte a Floridát az Irma hurrikán. A vihar óránkénti 210 kilométeres széllökésekkel tombolt, Miami utcái víz alá kerültek, másfélmillió háztartásban nincs áram. Az ítéletidőnek már három halálos áldozata van az Egyesült Államokban.
Az Irma hurrikán - a floridai Keys-szigetek után - vasárnap helyi idő szerint a kora délutáni órákban elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A trópusi ciklon már az Egyesült Államokban is szedett áldozatokat: három ember az erős széllökések miatti autóbalesetekben vesztette életét a hét végén.
Miami víz alatt
A vihar óránkénti 210 kilométeres széllökésekkel tombolt, Miami tengerparti utcái víz alá kerültek.
Miami belvárosában felhőkarcolókat rongált meg a szél, a városközpont - amely alig kétszáz méternyire esik a tengerparttól - víz alatt állt, egyes részeken derékig ért a víz, és a vízszint várhatóan még emelkedik is, a széllökések ugyanis tízméteresre korbácsolják a tenger hullámait.
A Keys-szigetcsoporthoz vezető országút teljesen eltűnt a víz alatt.
Hurrikán után tornádó
Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint tornádók is kialakulhatnak a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti mintegy 140 kilométer hosszú partszakaszon. Emiatt Miamiban - ahogy a Közép-Florida több vidékén is - vasárnap délután tornádóriadót hirdettek.
Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az Irma felhőfalában óránkénti 215 kilométeres szelet mértek.
A meteorológiai szolgálat pedig a Key Westhez közeli állomásán óránkénti 145 kilométeres széllökéseket regisztrált.
Több százezer embert evakuáltak
Floridában több százezer embert evakuáltak,ők már a vasárnapra virradó éjszakát is átmeneti szállásokon töltötték. A hatóságok összesen 6,3 millió embert – a szövetségi állam lakosságának egyharmadát – szólítottak fel arra, hogy biztonsági okokból hagyják el otthonaikat. Emiatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, az átmeneti szállások pedig megteltek.
Az országos meteorológiai szolgálat háromóránként ad ki jelentést, és háromóránként tart tájékoztatót Rick Scott floridai kormányzó is.
"A szabadban nem lehet túlélni"
A kormányzó ismételten arra figyelmeztetett, hogy az időközben 3-as erősségűre csökkent hurrikán is életveszélyes, az állam Mexikói-öböl menti nyugati partvidékén akár ötméteres áradatot is a szárazföldre zúdíthat az óriási erejű szél. Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tudott - vagy nem akart - elköltözni a vihar elől, semmiképpen ne hagyja el otthonát.
Ezt a vihart a szabadban nem lehet túlélni - fogalmazott a kormányzó.
Miami rendőrsége vasárnap délután - a vihar miatt - nem fogadott segélyhívást.
Az FPL floridai áramszolgáltató honlapja szerint másfélmillió háztartás maradt áram nélkül az Irma hurrikán miatt.
Szakértők szerint további áramkimaradásokra kell felkészülni a trópusi ciklon miatt.
65 millió ember van Irma útjában
Tombolt a vihar Florida Mexikói-öbölnél fekvő partvidékén is. A tampai polgármester "pokolinak" írta le a helyzetet. A tampai Busch Garden parkból 12 ezer állatot - köztük több száz vörös flamingót - szállítanak el Georgiába.
Florida fővárosában, Tallahassee-ban vasárnap este lezárják a repülőteret.
A hurrikán Georgia, Tennessee, Észak-, és Dél-Karolina, valamint Alabama államokat fenyegeti, összesen 65 millió embernek kell szembenéznie a viharral.
A Floridával északon határos Georgiában Nathan Deal kormányzó az állam egész területére szükségállapotot hirdetett ki. Az állam part menti vidékein már szerdán elrendelték a kötelező kiürítést.
Trump állandó kapcsolatban van a kormányzókkal
Donald Trump elnök - aki a Camp David-i rezidencián tölti a hétvégét - állandó kapcsolatban áll a floridai kormányzóval, és vasárnap délután beszélt Alabama, Georgia, Tennessee és Dél-Karolina kormányzóival is.
Mike Pence alelnök és a kormány több tagja várhatóan vasárnap késő délután ellátogat a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) központjába.
A Fehér Ház vasárnap délután bejelentette:
Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek minősítette Puerto Ricót és a szövetségi segélyalapokat elérhetővé tette az amerikai Virgin-szigetek számára is. A Virgin-szigeteken azonban egyelőre még nem kezdődött meg az Irma hurrikán utáni takarítás, a szigeteket ugyanis pár napon belül eléri a José hurrikán.
www.origo.hu