Imádkozzunk a békéért!!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_73ntHQ2iDoVc1OKu8s.jpegAz iraki keresztényeket elűzték az ország nagy részéről és a muszlim kurdok fogadták be őket, ezért a mostani kurd függetlenségi népszavazás nagyon fontos a keleten élő keresztények szempontjából is! Könyörögjünk az Irakban élő testvéreinkért!  

Csaba t. 

 

A népszavazás veszélybe sodorhatja az Iszlám Állam elleni harcot
A tárcavezetők nyomatékosították:
Iraknak mind a politikai egységét, mind a területi integritását meg kell őrizni.
A referendum veszélybe sodorja mindazokat az eredményeket, amelyeket Irak az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben "oly nehezen ért el" - mutattak rá a közleményben. A három miniszter leszögezte:
a szeptember 25-i népszavazás egyrészt alkotmányellenes, másfelől új, nehezen kezelhető regionális konfliktusok kockázatát rejti magában.
A nyilatkozat arra is felhívta a figyelmet, hogy az Erbíl és a bagdadi központi kormány közötti ügy csak alkotmányos módon, konstruktív párbeszéd útján megoldható.
A szintén New Yorkban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfő a napokban jelezte: Ankara "nem hétköznapi" szankciókat készül kivetni az észak-iraki kurdokra.
Szeptember 25-én lenne a népszavazás
Erbíl múlt pénteken hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken.
A bagdadi parlament viszont felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét,
a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.
Törökország mellett nemcsak Irak és Irán, de Szíria is ellenzi az iraki kurdok függetlenné válását.
Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.
www.origo.hu