Először neveztek el mecsetet Szűz Máriáról

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_szmnagymecset.jpgSzűz Máriáról nevezték el az Egyesült Arab Emirátusok-beli Abu Dhabi egyik mecsetét. A korábban Zayed sejkről elnevezett muszlim imahely neve így ezentúl „Mária, Jézus Anyja nagymecset”.

Mohammad bin Zayed al-Nahyan sejk, Abu Dhabi koronahercege és az Emirátusok legfelsőbb katonai vezetője maga rendelte el a mecset átnevezését az előbb említett névre, hogy „konszolidálja az emberiesség kötelékeit a különböző vallások követői között.”
A döntést az ortodox, a kopt és a katolikus egyházak számos vezetője üdvözölte, mint a keresztények iránti tolerancia jelképét.
Szűz Mária igen fontos szerepet játszik az Iszlámban. Ő Jézusnak a szűz édesanyja, bár a szeplőtelen fogantatás keresztény gondolata nem kapcsolódik hozzá. Ő az az asszony, aki meghallja Isten szavát, s hisz annak. A Koránban a 19. (Mária-) szúra központi alakja.
Mikor a korai muszlim közösség tagjai Abisszíniába menekültek – az ősi Etióp Királyságba – az őket ért üldöztetések elől, az akkori keresztény király megkövetelte tőlük, hogy magyarázzák el ennek az új hitnek a tanait. Mikor meghallotta, mekkora tisztelettel övezik Szűz Máriát, azonnal elrendelte, hogy Allah híveit védelmezett menekültekként fogadják be országába.
Mária fia, Jézus Krisztus, szintén fontos szereplője az iszlám vallásnak – a muszlimok a legnagyobb próféták között tartják számon őt. Bár a róla alkotott muszlim és keresztény kép jelentősen eltér, abban mindkét vallás egyetért, hogy a világ végén Jézus vissza fog térni a földre, hogy ítéletet tartson. Az iszlám vallás még a visszajövetel helyét is tudni véli – ez pedig Keresztelő János nyughelye: a damaszkuszi Omajjád-nagymecset Szíriában.
Az iszlámban egyébként két nő játszik fontos szerepet: az egyik Fatima, Mohamed próféta lánya, Ali bin Abi Talib felesége, a másik pedig Mária, Jézus anyja. Míg Fatimáról számos (főleg sítia) mecset van elnevezve, Máriáról ugyanakkor eddig még nem neveztek el egyet sem – így ez a jelenlegi esemény fontos lépés lehet, hogy a kereszténység és az iszlám felfedezze közös gyökereit és ez által közelebb jusson a megbékéléshez.
Orientalista.hu – Crusader

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Nem hiszem, hogy Isten annyira elbújna, hogyha tiszta szívvel keressük, ne tudnánk rátalálni. Aki őszintén, tiszta szívvel keres, az nem tévedhet el nagyon. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2017. december 17. vasárnap, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten a szeretet

Furcsa, mikor egy kisgyermek koravénként él, furcsa, mikor egy idős nő tinédzserként öltözködik, viselkedik. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube