Először neveztek el mecsetet Szűz Máriáról

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_szmnagymecset.jpgSzűz Máriáról nevezték el az Egyesült Arab Emirátusok-beli Abu Dhabi egyik mecsetét. A korábban Zayed sejkről elnevezett muszlim imahely neve így ezentúl „Mária, Jézus Anyja nagymecset”.

Mohammad bin Zayed al-Nahyan sejk, Abu Dhabi koronahercege és az Emirátusok legfelsőbb katonai vezetője maga rendelte el a mecset átnevezését az előbb említett névre, hogy „konszolidálja az emberiesség kötelékeit a különböző vallások követői között.”
A döntést az ortodox, a kopt és a katolikus egyházak számos vezetője üdvözölte, mint a keresztények iránti tolerancia jelképét.
Szűz Mária igen fontos szerepet játszik az Iszlámban. Ő Jézusnak a szűz édesanyja, bár a szeplőtelen fogantatás keresztény gondolata nem kapcsolódik hozzá. Ő az az asszony, aki meghallja Isten szavát, s hisz annak. A Koránban a 19. (Mária-) szúra központi alakja.
Mikor a korai muszlim közösség tagjai Abisszíniába menekültek – az ősi Etióp Királyságba – az őket ért üldöztetések elől, az akkori keresztény király megkövetelte tőlük, hogy magyarázzák el ennek az új hitnek a tanait. Mikor meghallotta, mekkora tisztelettel övezik Szűz Máriát, azonnal elrendelte, hogy Allah híveit védelmezett menekültekként fogadják be országába.
Mária fia, Jézus Krisztus, szintén fontos szereplője az iszlám vallásnak – a muszlimok a legnagyobb próféták között tartják számon őt. Bár a róla alkotott muszlim és keresztény kép jelentősen eltér, abban mindkét vallás egyetért, hogy a világ végén Jézus vissza fog térni a földre, hogy ítéletet tartson. Az iszlám vallás még a visszajövetel helyét is tudni véli – ez pedig Keresztelő János nyughelye: a damaszkuszi Omajjád-nagymecset Szíriában.
Az iszlámban egyébként két nő játszik fontos szerepet: az egyik Fatima, Mohamed próféta lánya, Ali bin Abi Talib felesége, a másik pedig Mária, Jézus anyja. Míg Fatimáról számos (főleg sítia) mecset van elnevezve, Máriáról ugyanakkor eddig még nem neveztek el egyet sem – így ez a jelenlegi esemény fontos lépés lehet, hogy a kereszténység és az iszlám felfedezze közös gyökereit és ez által közelebb jusson a megbékéléshez.
Orientalista.hu – Crusader

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2018. július 22. vasárnap, Magdolna napja van. Holnap Lenke napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az őszinte bűnbánat

Ha a bűnbánat őszinte, az ember vágyik arra, hogy valamilyen módon vezekeljen, begyógyítsa a szereteten esett sebet.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube