Vár rád az út!!!

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_maria_ut1614.jpgAz Erdélyi Mária Út lehetőségeiről

Ez alkalommal A zarándoklat, mint a lelki-testi megújulás eszköze mottó volt a kiinduló alapgondolat, a jelmondat, amely mentén zajlott Csíksomlyón október 13-15. között a VII. Mária Út Konferencia. A háromnapos előadás-sorozatot az Erdélyi Mária Út Egyesület szervezte.

Bemutatták – többek között – , hogy a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért zarándoklatban miként fonódik össze a testi, lelki és szellemi megújulás ősi alapgondolata és harmóniája. A sportemberektől példát véve, az európai keresztény megújulást saját megújulásunkon keresztül kezdhetik el a zarándokok, egymással összefogva, olyan szakrális-szellemi-kulturális helyeken, mint például Csíksomlyó vagy Mikháza.
A szakemberek kiértékelték a Szakrális Maraton regionális szakaszait, amelyet 2017 június 10-én rendeztek meg Csíksomlyón és a Nyárádmentén, illetve a Sóvidéken. Ennek részletei megtalálhatóak a www.szakralismaraton.ro honlapon. Megvitatatták a jövőbeli terveket és partnerségi alapnyilatkozatot írtak alá több civil szervezettel.
Helyet kapott a konferencián a magyarországi Mária Maraton Mariazell-Csíksomlyó bemutató is, amelynek jobb megértéséhez Makai Viktória egy kisebb filmmel is készült.
A második nagyobb témakörben a Mária Út és az El Camino kapcsolódásait beszélték át élmények és a gyakorlat szintjén. Ennek keretében partnerségi megállapodást irtak alá az Erdélyi Mária Út és a Romániai Szent Jakab Barátok Egyesülete között. Ugyanakkor Romániában először festetettek fel az El Camino jelet Csíksomlyón a kegytemplom előtt.
A kerekasztal-beszélgetéseken többen is beszámoltak élményeikről, akik futva, gyalog vagy kerékpárral, egyedül, illetve csoportosan vettek részt valamilyen kisebb-nagyobb zarándoklaton a Közép-Európát átívelő zarándok- és turista-hálózatban, amelynek tengelye az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig tart vagy az El Caminón.
Megbeszélték az 1Úton nevű nemzetközi zarándoklatot, amely rendezvény évente több ezer embert indított el zarándokolni a Mária Úton az egész Kárpát-medencében, a családokért, az egységért a gyerekáldásért az idén pedig gyermekekre várókért imádkozva.
Kerekasztal-beszélgetések során megvitatták a Kárpát-medencei Mária Út jelenét és jövőjét (együttműködések, útépítés, szállások, zarándoklatok, pályázatok, megyei beszámolók, prioritások).
A konferencián közel nyolcvan személy fordult meg a két nap alatt, képviseltette magát több civil, egyházi szervezet, illetve magánszemély. A sok munka eredményeképpen az egyesület minőségi előrelépést szeretne a jövőre vonatkozóan is, mert Erdélyben egyedi, de minden zarándok zsebének elérhető szálláshelyeket és körülményeket szeretnének kialakítani.
Hargita megyében jövőben száz kilométeres minta-zarándokút kialakítását tervezik, hogy jövőre a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokoknak lehetőségük legyen gyalogosan, biciklivel vagy lóval tudják megtenni az utolsó kilométereket. Ezt az útkiépítést ebben az évben a megye már egy 8000 lejes összeggel támogatta egy pályázat jóvoltából, és további anyagi segítséget biztosít, amelyhez a helyi önkormányzatok is csatlakoznak.
Az összejövetelen részt vettek Brassó, Háromszék, Hargita (Csík, Gyergyó, Udvarhely, Sóvidék), Maros, Kolozs, Brassó, Fehér, Hunyad megye Mária út projektben tevékenykedő civil egyházi és politikai képviselői, bemutatva az adott régió munkáját a kelet-közép-európai El Camino kialakításában, ezzel is hozzájárulva Csíksomlyó szakrális és turisztikai központtá való fejlődéséhez.

Ez a konferencia Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának hatékony támogatásával, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala segítségével valósulhatott meg.
Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke közlése nyomán.
www.eszm.ro