Az Emlékezés Napja

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_remembrancecdn2006.jpgMa Kanada szerte megemlékeztek a háborúkban elesett katonákról... Imádkozzunk mi is az életüket áldozó, a világ különböző csataterein elesett katonákra!

Részvéttel, 
Csaba t.

 

KV – November 11.-én a háborús hősökre, a fronton harcolt veteránokra és a béketeremtő és békefenntartó műveletekben részt vett katonákra emlékeznek a Brit Nemzetközösség országai, legyen szó az I. vagy II. világháborúról, a Koreai-háborúról, az afgán konfliktusról vagy bármilyen békefenntartó misszióról.
1918 november 11.-én 11 órakor ért véget az első világháború, és rá egy évre már ezen a napon pontban 11 órakor egyperces néma tiszteletadással adóznak az elesett katonák tiszteletére. Hivatalos neve a Remembrance Day, vigyis az emlékezés napja, de szokták még Veteránok napjának illetve pipacs napnak (poppy day) is nevezni
Ezen a napon, illetve már az ezt megelőző napokban is az emberek az emlékezés jeléül pipacsot viselnek ruhájukon, amely hagyomány eredetét az első világháborús belgiumi és franciaországi csatamezők látványa ihlette. A vérontást szimbolizáló vörös pipacsot egy kanadai tiszt, John McCrae versben örökítette meg 1915-ben, amelyet angolul és magyar fordításban alább olvashatnak el.
Flamand mezőkön
Flanders mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod őket.
Mi vagyunk a halottak, kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket s most itt a vég,
Flanders mezején.
Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hűtlenek lesztek hozzánk, mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni, bár pipacsok nyílnak
Flanders mezején.
Kanadai katonák a háborúban
I. világháború
Mindössze két perccel a fegyverszünet életbe lépése előtt, 1918. november 11-én, 10:58 perckor, Pte. George Lawrence Prince-t eltalálták. Ezzel Prince lett az utolsó kanadai katona, aki elesett az I. világháborúban.
Az összesen 619. 636 kanadaiból, akik a világháborúban szolgáltak, a legutolsó katona 2010-ben halt meg, John Babcock egy ontariói farmon született 1910-ben és a 110 éves korában halt meg, az Egyesült Államokban.
II. világháború
A II. világháború kezdetétől, 1939 szeptemberétől az 1945-ös befejezéséig kanadai katonák szolgáltak Normandiában, Dieppénél, Hong Kongban, az Észak-Atlanti óceánnál, Olaszország felszabadításánál és sok más tengeri, szárazföldi és légi akcióban. Összesen több, mint 1.000.000 nő és férfi harcolt a hadseregben Kanadából és Newfoundland-ról. Több, mint 47.000 nem tért haza.
A kanadai csapatok döntő szerepet játszottak az 1944-es normandiai partraszállásnál, a D-Day-nél és a normandiai harcokban, mely fordulópontot jelentett a háború atlanti óceáni eseményeiben és melynek következtében felszabadult Franciaország és a Benelux-államok. Az utolsó invázióban, Franciaországnál több, mint 5.000-en estek el.
A kanadai hadseregnek fontos szerepe volt Hollandia felszabadításánál is, ami 1945-ben ért véget. A hollandok, akik egy kegyetlen telet kínlódtak végig, elmondhatatlan hálásak voltak a kanadai csapatok megjelenésének. A két ország közötti szoros barátság a mai napig is tart.
Korea és Afganisztán
A II. világháború óta a kanadaiak számos ENSZ békefenntartó misszióban vettek és vesznek részt, Ciprustól, Haitin és Bosznián át Szomáliáig. Koreában 26.791 kanadai szolgált 1950 és 1953 között. 2003-ban, a Koreai-háború fegyverszünetének 50-ik évfordulóján Ottawában szobrot avattak az elesettek tiszteletére, melyen ezek a szavak olvashatók: “We will never forget you brave sons of Canada” (Sosem felejtünk titeket, Kanada bátor fiai). Emellett az összes elesett katona neve is olvasható.
Kanada folyamatosan növelte katonai jelenlétét Afganisztánban a 2001-es tálib uralom megdöntése óta. 2006-ra Kanada döntő szerepet játszik az ország legveszélyesebb déli részeinél, mint a NATO vezette International Security Assistance Force (ISAF) tagja. 2013-ra 158 kanadai katona vesztette életét az országban, köztük a magyar származású edmontoni Miók György (George Miok), aki 2009-ben lelte halálát Kandahár közelében. Továbbá egy kanadai diplomatát és két egészségügyi önkéntest öltek meg.
www.kanadavilaga.com