Az Emlékezés Napja

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_remembrancecdn2006.jpgMa Kanada szerte megemlékeztek a háborúkban elesett katonákról... Imádkozzunk mi is az életüket áldozó, a világ különböző csataterein elesett katonákra!

Részvéttel, 
Csaba t.

 

KV – November 11.-én a háborús hősökre, a fronton harcolt veteránokra és a béketeremtő és békefenntartó műveletekben részt vett katonákra emlékeznek a Brit Nemzetközösség országai, legyen szó az I. vagy II. világháborúról, a Koreai-háborúról, az afgán konfliktusról vagy bármilyen békefenntartó misszióról.
1918 november 11.-én 11 órakor ért véget az első világháború, és rá egy évre már ezen a napon pontban 11 órakor egyperces néma tiszteletadással adóznak az elesett katonák tiszteletére. Hivatalos neve a Remembrance Day, vigyis az emlékezés napja, de szokták még Veteránok napjának illetve pipacs napnak (poppy day) is nevezni
Ezen a napon, illetve már az ezt megelőző napokban is az emberek az emlékezés jeléül pipacsot viselnek ruhájukon, amely hagyomány eredetét az első világháborús belgiumi és franciaországi csatamezők látványa ihlette. A vérontást szimbolizáló vörös pipacsot egy kanadai tiszt, John McCrae versben örökítette meg 1915-ben, amelyet angolul és magyar fordításban alább olvashatnak el.
Flamand mezőkön
Flanders mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod őket.
Mi vagyunk a halottak, kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket s most itt a vég,
Flanders mezején.
Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hűtlenek lesztek hozzánk, mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni, bár pipacsok nyílnak
Flanders mezején.
Kanadai katonák a háborúban
I. világháború
Mindössze két perccel a fegyverszünet életbe lépése előtt, 1918. november 11-én, 10:58 perckor, Pte. George Lawrence Prince-t eltalálták. Ezzel Prince lett az utolsó kanadai katona, aki elesett az I. világháborúban.
Az összesen 619. 636 kanadaiból, akik a világháborúban szolgáltak, a legutolsó katona 2010-ben halt meg, John Babcock egy ontariói farmon született 1910-ben és a 110 éves korában halt meg, az Egyesült Államokban.
II. világháború
A II. világháború kezdetétől, 1939 szeptemberétől az 1945-ös befejezéséig kanadai katonák szolgáltak Normandiában, Dieppénél, Hong Kongban, az Észak-Atlanti óceánnál, Olaszország felszabadításánál és sok más tengeri, szárazföldi és légi akcióban. Összesen több, mint 1.000.000 nő és férfi harcolt a hadseregben Kanadából és Newfoundland-ról. Több, mint 47.000 nem tért haza.
A kanadai csapatok döntő szerepet játszottak az 1944-es normandiai partraszállásnál, a D-Day-nél és a normandiai harcokban, mely fordulópontot jelentett a háború atlanti óceáni eseményeiben és melynek következtében felszabadult Franciaország és a Benelux-államok. Az utolsó invázióban, Franciaországnál több, mint 5.000-en estek el.
A kanadai hadseregnek fontos szerepe volt Hollandia felszabadításánál is, ami 1945-ben ért véget. A hollandok, akik egy kegyetlen telet kínlódtak végig, elmondhatatlan hálásak voltak a kanadai csapatok megjelenésének. A két ország közötti szoros barátság a mai napig is tart.
Korea és Afganisztán
A II. világháború óta a kanadaiak számos ENSZ békefenntartó misszióban vettek és vesznek részt, Ciprustól, Haitin és Bosznián át Szomáliáig. Koreában 26.791 kanadai szolgált 1950 és 1953 között. 2003-ban, a Koreai-háború fegyverszünetének 50-ik évfordulóján Ottawában szobrot avattak az elesettek tiszteletére, melyen ezek a szavak olvashatók: “We will never forget you brave sons of Canada” (Sosem felejtünk titeket, Kanada bátor fiai). Emellett az összes elesett katona neve is olvasható.
Kanada folyamatosan növelte katonai jelenlétét Afganisztánban a 2001-es tálib uralom megdöntése óta. 2006-ra Kanada döntő szerepet játszik az ország legveszélyesebb déli részeinél, mint a NATO vezette International Security Assistance Force (ISAF) tagja. 2013-ra 158 kanadai katona vesztette életét az országban, köztük a magyar származású edmontoni Miók György (George Miok), aki 2009-ben lelte halálát Kandahár közelében. Továbbá egy kanadai diplomatát és két egészségügyi önkéntest öltek meg.
www.kanadavilaga.com

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Minek igyak én pocsolyából, ha van kristálytiszta forrás. A babonák ártalmatlannak látszó praktikái a legtöbb esetben az „előszobái” az okkult ideológiáknak. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2018. december 16. vasárnap, Etelka és Aletta napja van. Holnap Lázár és Olimpia napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Egy nappal közelebb a mennyországhoz

Azt szoktam mondani, mikor egy nap eltelik: egy nappal közelebb a mennyország. Fontos, hogy növekedjünk, továbblépjünk.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube