Restaurálták a világ legrégebbi kolostorát

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_1306629_1526d552ee8ebb39bdcbd775d34b054d_wm.jpgRemete Szent Antal (Nagy Szent Antal - 251-356) egyiptomi remete. Herakleopolisz környékén született, kopt földműves volt, aki húszévesen határozta el magát az aszketikus életre, melyet szülőfalujához közel, egy idős remete irányításával kezdett meg, majd a Nílus közelében lévő temető sírkamrájában folytatott.

Innen egy elhagyott katonai táborba költözött, ahol két évtizedet töltött el a világtól távol, majd a  Vörös-tenger felé vette útját, és élete végéig azon a hegyen maradt, amelynek lábánál áll a nevét viselő kolostor.

Nyolc év alatt hozták rendbe a világ legrégebbi keresztény kolostorát Egyiptomban a Vörös-tenger közelében. A Szent Antal kolostorban most is élnek szerzetesek, ezért a szennyvíz elvezetését is megoldották.
A világ legrégebbi keresztény kolostorát restaurálták Egyiptomban, a nyolcéves munkálatok 14,6 millió dollárt (kb. 2,86 milliárd forintot) emésztettek fel. A Vörös-tenger közelében sivatagi hegy lábánál fekvő Szent Antal kolostor megújult épületeit Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője mutatta be csütörtökön az újságíróknak.
A kolostort Szent Antal halála után alapították követői a Kr. u. IV. században, az építkezés Kr. u. 350 táján fejeződött be. Az egyiptomi kormány által támogatott projekt keretében restaurálták a klastromot körülvevő erődítményszerű falakat. Felújították a két főtemplom, a XIV. században épült Apostolok templomának, valamint a VI. századi Szent Antal templomának falait, tatarozták a szerzetesek celláit, valamint azt a VI. századi védőbástyát, ahol a remeték a középkorban menedéket kerestek a fosztogató beduin törzsek támadásai során.
Új szennyvízelvezető-rendszert építettek ki a kolostorban, ahol jelenleg is több tucat szerzetes él, és amelyet gyakorta látogatnak a zarándokok.
A rekonstrukciós munkák során az egyiptomi Amerikai Kutatóközpont régészei megtalálták az eredeti szerzetesi cellákat az Apostolok temploma alatt. A feltárások végeztével a templom padlózatába vastag üveglapokat építettek be, ezeknek köszönhetően a hívők megtekinthetik a remeték korabeli lakhelyeit.
Remete Szent Antal (Nagy Szent Antal - 251-356) egyiptomi remete. Herakleopolisz környékén született, kopt földműves volt, aki húszévesen határozta el magát az aszketikus életre, melyet szülőfalujához közel, egy idős remete irányításával kezdett meg, majd a Nílus közelében lévő temető sírkamrájában folytatott.
Innen egy elhagyott katonai táborba költözött, ahol két évtizedet töltött el a világtól távol, majd a  Vörös-tenger felé vette útját, és élete végéig azon a hegyen maradt, amelynek lábánál áll a nevét viselő kolostor. A hegyen egész remetetelep alakult ki Szent Antal körül.
www.index.hu