Csíkban és Udvarhelyen több, Gyergyóvidéken kevesebb születés

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_anyakonyv.jpgA polgármesteri hivatalok anyakönyvvezetőitől kapott kimutatások alapján 2017-ben Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is többen születtek, mint 2016-ban, Gyergyószentmiklóson azonban csökkent az újszülöttek száma. Az adatokkal érdemes óvatosan bánni: főként a születéseknél csalóka a statisztika, ugyanis – Csíkszereda kivételével – az adott város kórházának szülészetén napvilágott látott babák összességét tartalmazza.

Csíkszeredából kifejezetten a megyeszékhelyre vonatkozó adatokat bocsátottak rendelkezésünkre, Székelyudvarhelyről és Gyergyószentmiklósról viszont a környékbeli települések adatai is megjelennek a kimutatásokban.
A megyeszékhelyen a születések, az elhalálozások és a házasságok is felülmúlták 2017-ben az egy évvel korábbi adatokat.
32-vel több csíkszeredai gyermek született tavaly, mint 2016-ban: a 339 újszülött közül 183 fiú, 156 pedig lány. Legtöbben októberben (40), legkevesebben februárban (19) látták meg a napvilágot.
A leggyakoribb név a Balázs (14), és közel 10-10 Bence, Péter és Mátyás is született. Ritka magyar nevek (Bendegúz, Apor, Kund, Zétény) mellett más országokban gyakori, nálunk viszont furcsán ható keresztneveket is adtak (Santiago, Ricardo, Diego). A kislányok közül az Annák, Annamáriák (16) vitték a prímet, viszonylag gyakori a Hanna és a Sára is, viszont a korábban divatos Boglárkából például egyet sem anyakönyveztek. Nagyon ritka nevekben kifejezetten gazdag esztendő volt: nyilvántartásba vettek Zsolnát, Pankát, Csalkát, Lottit, Mátkát és Baldát is, de anyakönyveztek Mercédeszt, Illangót, Ajnát, Hangát, Grétát is.
A 2016-ban kötött 168 házassághoz képest tavaly 182 polgári esküvőt ünnepeltek Csíkszeredában. Legtöbben júliusban (40), legkevesebben novemberben (3) kötötték össze életüket.
Az elhunytak száma is emelkedett: 289-en hunytak el, 11-gyel többen, mint 2016-ban. A leggyászosabb hónap március volt (37), a legkevesebb halottal pedig augusztus (16) telt el.
Annak tudatában, hogy a polgármesteri hivatal kimutatásai kifejezetten csíkszeredai adatokat közölnek, kimutatható, hogy a megyeszékhelyen pontosan 50-nel többen születtek, mint ahányan meghaltak.
Többen születtek 2017-ben, mint az előző esztendőben Szé­kely­udvarhelyen. A városbeli és környékbeli gyermekeket is tartalmazó kimutatás szerint anyakönyveztek a hivatalban egy híján harminc Bencét és 28 Jázmint.
Az udvarhelyi anyakönyvi hivatal anyakönyvvezetőjének, Feleki Ildikónak az év végi összesítése szerint az óévben összesen 1435 születést jegyeztek be, negyvenhéttel többet, mint 2016-ban. Ez a szám nemcsak a székelyudvarhelyi szülők babáit takarja, hanem a környékbeli falvak újszülötteit is. A nemeket illetően a 726-os létszámmal a fiúk vitték a prímet, lepipálva a „mindössze” 696 leányt. Augusztusban volt a legbőségesebb a gyermekáldás, amikor 147 lurkót jegyeztek be a nagykönyvbe. A legszerényebb pedig decemberben, az év utolsó hónapjában „csak” egy híján 100 születést anyakönyveztek Székelyudvarhelyen.
Ami a neveket illeti, változatos a lajstrom. A kisfiúknál a Bence (29) és a Dávid (27) volt a legnépszerűbb, de jócskán gyarapodott az Ádámok, Tamások, Krisztiánok, Botondok, Zoltánok, Olivérek és Hunorok, Magorok száma is. A kislányoknál a Jázmint (28) követően az Anna, Maja, Hanna, Sára, Lili, Eszter, Petra, Anita, Dóra, Andrea, Kamilla, Zsófia nevet adták leggyakrabban a szülők. A kislánynév 2017-es toplistáját az évről évre népszerűbb, divatosabb és szépen hangzó Jázmin vezette. Kevésbé ismert, ritka neveket is kaptak a csemeték, mint például Kolos, Zete, Zétény, Zádor, Nátán, Atakám, Hanzár, Arszlán (fiúk), Henna, Ajándék Letti, Ajsa, Hadassa, Apolka, Lara, Titanilla (lányok).
Örvendetes, hogy 2016-hoz viszonyítva (183) a múlt évben 207-en, azaz 24-gyel többen mondták ki a boldogító igent a házasságkötő teremben. A legtöbb frigy, összesen 32, júniusban köttetett, a legkevesebb, szám szerint 7 pedig novemberben. Összesen tíz vegyes házasság köttetett: 8 alkalommal román–magyar, 1-1 alkalommal pedig szerb–magyar, illetve ukrán–magyar ifjú párnak gratulálhatott a násznép.
Nem örvendetes viszont a tény, hogy a Székelyudvarhelyen regisztrált elhalálozások száma is nőtt: tavaly 580-an hunytak el a térségben, 57-tel többen, mint 2016 folyamán, amikor 523 halálesetet regisztráltak. A leggyászosabb február volt, 64 halottal, a legkevésbé fekete hónap pedig április, 37 elhunyttal.
Gyergyószentmiklóson 2017-ben csökkent a születések száma az előző évhez képest, házasságkötést is kevesebbet jegyeztek. Az elhalálozások száma viszont nőtt.
Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának anyakönyvi osztályán 2017-ben 375 újszülöttnek állítottak ki születési bizonyítványt. Ez a szám elmarad az egy évvel korábbi adattól, amikor 402 babát anyakönyveztek. A tavaly bejegyzett gyerekek közül 120 gyergyószentmiklósi lakhelyű, 255 babát pedig a környező falvakra vagy távolabbi településekre vittek haza a szülészetről.
A gyergyószentmiklósi babák között szinte egyenlő a nemek aránya, 61 lány és 59 fiú került nyilvántartásba. Az anyakönyvi hivatal munkatársai megjegyezték, az adatok nem tükrözik teljes egészében azt, hogy hány gyergyószentmiklósi baba született 2017-ben, ugyanis a más városok kórházaiban született csecsemőket az adott településen anyakönyvezik.
A neveket tekintve nincs olyan, amit kiugróan sok gyereknek választottak volna a szülők, a fiúk esetében népszerű volt tavaly a Balázs, a Bence, a Dániel név, a lányok között pedig gyakran ismétlődő a Hanna, Petra, Andrea. Egyes szülők ritkább nevet igyekeztek választani, így került a születési bizonyítványba az Iduka vagy a Natalie név.
A házasságkötések száma is csökkent tavaly Gyergyó­szent­miklóson, összesen 91 pár, azaz 12-vel kevesebb mondta ki a boldogító igent, mint 2016-ban. 78 esetben magyar–magyar frigy köttetett, 4 esetben volt a pár mindkét tagja román anyanyelvű. Nyolc vegyes házasságot jegyeztek, egy esetben pedig roma fiatalok keltek egybe.
Az anyakönyvi hivatal munkatársainak elmondása szerint sem a születések, sem a házasságkötések terén nem volt kiemelkedő hónap 2017-ben, a nyári hónapokban volt valamivel több házasságkötés, és gyerek is néhánnyal több született június–augusztusban, mint az őszi, téli hónapokban. Az elhalálozá­sok száma viszont magasabb volt 2017-ben, mint a korábbi esztendőben. Gyergyó­szent­miklóson 340 halotti bizonyítványt állítottak ki, 35-tel többet, mint 2016-ban. 170 gyergyószentmiklósi lakhelyű személy hunyt el, ebből 94 férfi, 76 pedig nő.
HN- összeállítás
Hargita Népe