Kész a tízméteres hóember

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_csikbankfalvi-oriashoember18.jpgCsíkban a legények a mulandóból maradandót építenek!! Hóból a világhírt! 

A hóembert tíz nap alatt építette fel az a 15–19 éves fiatalokból álló, hétfős csíkbánkfalvi baráti társaság, amely tavaly hat méter magas hóembert hozott létre, ugyanezen a helyszínen. Sokat fagyoskodtak, megérdemlik, hogy mulandó munkájuk, gyermeki vidám tettükkel az ablakba kerüljön! Segítsünk nekik egy - egy megosztással!!

Tisztelettel, 

Csaba t. 
A tervezettnél ugyan több időbe telt, de végül szombat estére elkészült a tíz méter magas, furcsa formájú óriáshóember Csíkbánkfalván. A nem mindennapi alkotásra sokan voltak kíváncsiak, még Gyergyószentmiklósról is érkeztek látogatók a vasárnap délelőtti – úgynevezett – átadóra.
Sokan voltak kíváncsiak a rekord magasságú hóemberre, közel száz érdeklődő gyűlt össze a községi plébániatemplommal szembeni parkban vasárnap délelőtt, amikor megérkeztünk Bánkfalvára. A gyerekek és felnőttek fényképeket készítettek a hóóriással, sokan fel is másztak rá a hátánál felállított létra segítségével. Csiszér Gábor, az egyik ötletgazda és megvalósító szombat délután megosztotta a Facebookon, hogy elkészült Fúka, az óriáshóember, és bejegyzésében arról is írt, hogy másnap minden érdeklődőt várnak Bánkfalvára. Felhívása nem csak a helybéliek érdeklődését keltette fel, hiszen a vasárnapi látogatók közül többen Csíkszeredából utaztak a településre, sőt, a Kászonokból és Gyergyószentmiklósról is. A hóembert tíz nap alatt építette fel az a 15–19 éves fiatalokból álló, hétfős csíkbánkfalvi baráti társaság, amely tavaly hat méter magas hóembert hozott létre, ugyanezen a helyszínen. Az idei alkotás nemcsak méretében, hanem formájában is különbözik elődjétől, hiszen a gömb helyett inkább téglatestre (óriástortára) emlékeztet. Csiszér Gábor vasárnapi ottjártunkkor elmondta, azért is tartott a tervezettnél több ideig a hóember megépítése, mert az időjárás nem kedvezett számukra, emellett pedig olyan nap is volt, amikor csak egy-két órát tudtak dolgozni. A nagyobb problémát viszont előbbi jelentette, hiszen keveset havazott, ezért a parkban található hó nem volt elég az építkezéshez. A 10,2 méter magas hóember elkészítéséhez közel 300 lovasszekérnyi havat használtak fel, de ebből mintegy százat szekérrel kellett a helyszínre szállítani a település háztartásainak udvarairól. Ennek ellenére a lelkesedésük egy pillanatra sem lankadt, és mint az ötletgazda fogalmazott, rengeteg segítséget kaptak, a helybéliek összefogtak a cél érdekében.
Az építők tudomása szerint a bánkfalvi hóember az eddigi legmagasabb, kézzel épített hóember a világon (ennél magasabb csak az Amerikai Egyesült Államok Maine államában 2008-ban munkagépek segítségével felépített, 37,21 méteres hóasszony volt). Tetejére kalap gyanánt egy hatalmas fazék került, a szeme és a narancssárgára festett, murokra emlékeztető orra fából készült. Ugyanez mondható el a gombjairól is, amelyeket egy fatörzs „felszeletelésével” egy helybéli fafeldolgozó hozott létre, és Csiszér Gábor édesanyja festette azokat feketére.
A hóember seprűjének is érdekes története van: mint az ötletgazda elmesélte, szombaton vettek észre egy seprűárust a településen, és azonnal odamentek hozzá azzal a szándékkal, hogy megvásárolják tőle az összes vesszőseprűt. Az áron azonban nem tudtak kiegyezni, hiszen a fiúknak nem volt annyi, amennyit az árus kért, de egy éppen arra járó helybéli meghallotta, hogy miről beszélnek, és megvásárolta számukra a seprűket. Ezeket aztán szétbontották, és egy hosszú rúdra erősítették őket, így készült el a hóemberhez méretben is illő, hatalmas seprű.
A vasárnapi rögtönzött ünnepségen a hóember megalkotóinak szülei jóvoltából meleg teával, zsíros kenyérrel és fánkkal kínálták a Bánkfalvára látogatókat. A helybéli Gál Csaba és felesége, Teréz lapunknak elmondta, nagyon büszkék a fiatalokra, hiszen rengeteget dolgoztak a hóember megépítésével, a kezdeményezés által pedig a települést is népszerűsítik. Állításukat mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gyergyószentmiklósi Gereöffy Ferenc elmondása szerint még azt sem tudta, hol van Bánkfalva, amikor az unokái arra kérték, vigye el őket az óriáshóemberhez. „Az interneten látták meg, hogy tízméteres hóember épült, és mindenképpen meg szerették volna nézni. Sosem jártam még itt, de megnéztük a térképen, hol van a település, és eljöttünk. Csodálatos a hóember, az unokáim el vannak bűvölve, és a fogadtatás is meglepett, nem is számítottam rá, hogy ilyen kedvesen, finomságokkal várnak. Mindenképpen megérte idáig utazni, ritkán látni ilyen közösségi összefogást” – emelte ki Gereöffy.
https://szekelyhon.ro