Mi a titka a boldog házasságnak?

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_28468554_1945421502158296_5200675210977922934_n.jpgSzeretett csíksomlyói József atya gondolatait nagy tisztelettel megosztom, 

Csaba t. 

A fiatal, fiú, vagy lány, arról ábrándozik, hogy valamikor egy boldog házasságot fog kötni és méginkább leélni. Mi kell ehhez? Erős Istenhit. Hinni kell abban, hogy Isten boldogságra teremtette az embert. Meg kell tartani Isten akaratát, parancsait. Szeretni kell a szépet, a jót. Kerülni kell mindent, ami zavarja, gátolja ezt. Egyedüli igaz élet a vallásos élet. A többi mind mellékút. 
A vallásos férfiú megtartja a szeretet parancsát feleségével, családjával szemben. Van-e nagyobb érték a világon, mint egy békességben, szeretetben élő család, értelmes, engedelmes gyermekekkel? Van-e csúnyább családi élet azoknál, akik szüntelenül veszekszenek, akadékoskodnak, türelmetlenkednek? Azért adott az Isten szabadakaratot az embernek, hogy tudja magát kormányozni, a jóra hangolni. A keresztény ember tud magán uralkodni. Nem szolgál minden ezen a földön az ember tetszésére. Sok-sok nehézséget kell elviselni. Aki ezt megteszi, nyert ügye van.
A fent leírtak szólnak a keresztény feleségnek is. De méginkább, ha a férj a család feje, akkor az asszony a család szíve. A nő képesebb nagy szeretetre, de ugyanakkor nagyobb szenvedést is képes elviselni. A női szív hajlamosabb az érzelemre, vallásosságra, jócselekedetek véghezvitelére. Ezt az érzelmi bőséget azért adta a teremtő Isten, mert neki gyermekeket kell nemzenie, nevelnie. Ehhez pedig nagy odaadás, áldozatos lelkület, türelem és jóság kell. A vallásos édesanya képes mindezekre, mert Isten ezért teremtette édesanyának. A vallásos hit, lelkület erőt ad az élet küzdelmeiben.
Tapasztalatból tudom, hogy amelyik családban élő hit van, az élet nehézségei, küzdelmei ellenére, tud békés-boldog életet élni. Ezért érdemes vallásosnak lenni. 
Márk József OFM
(Magánvélemény élettapasztalat alapján.)