Szikla tetején él és konyhakertet művel a szerzetes

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_extra-cz.jpgFöldünk megannyi természet alkotta csodát hordoz hátán, melyek egy része az ember keze munkáját is dicséri.

A természet egyik lélegzetelállító, csodával határolt mesterművének számít a Nyugat-Grúziában (Chiatura kisvárostól 5 kilométerre) található, mintegy 40 méter magasságig nyúló Katskhi hegyoszlop is. A függőleges falú mészkő monolit monstrum nem csupán oszlopszerű alakjával, hanem a tetejére épített kápolnájával és a hozzátartozó bungalójával is felhívja magára a figyelmet, s akarva-akaratlanul mágnesként vonzza a szemet.
A Katskhi szikla építménye, a kolostor már a XV. század óta mered magányosan grúzia erdős panorámájára, s ez így is maradt közel 500 esztendeig, egészen a  II. világháborúig. Ekkor egy hegymászócsoport végül úgy határozott, hogy elindul a szikla felderítésére. A csoport a kápolna romjainak vizsgálata közben bukkant rá egy romok közt lapuló, mintegy 600 esztendős stylita szerzetes csontmaradványaira is.
A felfedezéseket követően a kolostor megmaradt egy egyszerű – minden bizonnyal – VII. században épült, középkori építmény maradványaiként, majd 1993-ban  Maxime Qavtaradze ortodox szerzetes költözött a puritán környezetbe.
A most 64 esztendős Maxime fiatalon züllött életmódot folytatott, még börtönben is ült, majd megtért. Az első Katskha csúcsán töltött két esztendejében teljesen nomád életkörülmények között tengette mindennapjait. Maxime most már több mint húsz éve él az oszlophegy tetejének kis területén, melyet 2005 és 2009 között állami támogatással és önkéntesek bevonásával építettek újjá.
Ha valaki úgy dönt, hogy ellátogat a Katskhi sziklához, annak jó tudni, hogy ma már csak kevesen juthatnak fel a csúcsára. Egyrészt, mert nem egyszerű, ugyanis csak egy biztonságosnak korántsem nevezhető vaslétra áll a talaj és a magaslati-lak között. Maxime is csupán heti két alkalommal hagyja el a sziklát, többnyire a falubeliek szállítják a számára az szükséges eszközöket, ételt és italt. A szerzetes a környékben lakók segítségével lenyűgöző kiskertet hozott létre, amit maga művel. A zömében konyhakerti növények gondozásában nap, mint nap örömét leli.
A Katskhai szikla amolyan „mindent a szemnek, semmit a kéznek” látványosság, azonban ha valaki Grúziában jár egy látványt mindenképp megér.
Látványos videó a az építményről

www.sokszinuvidek.24.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A házasságkötésnél a pap, a násznép csak tanú, a vőlegény a főpap, ő szolgáltatja ki kedvesének a házasság szentségét, és valamilyen módon így maga is szentséggé válik, hisz életével, hűséges szeretetével megszenteli a kedvesét. Természetesen ez fordítva is igaz: a család szentélyében az édesanya főpap, hisz az oltár előtt életre szóló igenje hozza létre a házasság szentségét. Földi élete során jóságával, szeretetével nap mint nap megszenteli férje, gyermeke életét.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. április 23. hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Bebizonyította

Bebizonyította: „Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja övéiért.” [Jn 15,13]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube