Tavaszköszöntő tulipánfesztivál Isztambulban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_ebru-keszites.jpgElső állomás Isztambul, a keresztény világ hajdani központja Konstantinápoly. A repülőtérről nézve, békés sziget, nyugati zene, sok finomságtól roskadozó pultok.... Szemmel láthatóan itt sincs több népviseletbe öltözött ember, mind Európa bármelyik repülőterén! Nézem az időseket, fiatalokat, gyermekeket, nem értem a török szót, de testvéreimnek érzem a mosolygó, értelmes tekintetű embereket! Nagy hangyaboly, az élő Isten két lábon járó tabernákulumai! Meg kell tanuljuk tisztelni egymást! Szeretettel kérem, hogy imádkozzatok érettünk, indulunk Libanon fővárosába, Bejrútba! 

Szeretettel, 

Csaba t. 

Kezdjük azzal, hogy a tulipánok nem Hollandiból, hanem Törökországból származnak. Erre mi sem lehet jobb bizonyíték, mint hogy Isztambulban minden áprilisban egész hónapos fesztivált rendeznek a színpompás virágok főszereplésével. De nem ám csak olyan parkban sétálós, nézelődős fesztiválról van szó! Mondom is a legfontosabbakat, amit mindenképpen tudnod kell az isztambuli tavaszköszöntő tulipánfesztiválról.

Isztambulban a tavasz beköszöntét már egy évtizede tulipánfesztivállal ünneplik. A török nagyváros minden évszakban ígér valami különlegeset és izgalmasat, de kétségtelen, hogy a látvány, amikor a kisebb-nagyobb parkokon túl az utcákat övező járdaszegélyek, a mecsetek környéke és úgy általában az egész város virágtengerben úszik, semmihez nem hasonlítható. Az amúgy is nyüzsgő, színes, impulzív Isztambul egész áprilisban még színesebb arcát mutatja a tulipánoknak köszönhetően. 

Bár sokaknak Hollandia jut eszébe a tulipánokról, e csodás tavaszi virág hazája valójában Törökország. Számtalan művészt ihletett és ihlet meg a mai napig is ez a törékeny virág, elég csak a csempék, kerámiák motívumaira gondolni, de aki az ebru festés művészetét ismeri, ott is sűrűn láthatta a tulipánt a képeken. 

Nem utolsó sorban említve, a tulipánról mintázott, jellegzetes teás poharat.

Az isztambuli tavaszköszöntő tulipánfesztivál idején közel 200 fajta, csak Törökországban termesztett tulipánhagymából ültetnek el sok milliót városszerte. Egybefüggő tulipánszőnyegben is gyönyörködhetünk, amelyet a történelmi városrészben, a Sultanahmet téren csodálhatunk meg. A tulipánfesztivál valódi fesztivál is egyben, melynek során különböző kulturális programokkal, zenei előadásokkal és persze tulipán mintás ajándéktárgyakkal, kirakodóvásárral várják a látogatókat.

{youtubr}FkzZ8Gvza_k{youtube}

A fesztivál fő helyszínei:  Emirgan Park, Gülhane Park, Yıldız Park, Hidiv Kasri Park, Beykoz Park, Büyük és Küçük Çamlıca. Ezek a parkok természetesen más látnivalót is ígérnek. Török sorozatok rajongóinak különösen ajánljuk a Hidiv Kasri Kastélyparkot felkeresni, ahol a tulipánok mellett a csodás kastélyt is megnézhetik, ami számtalan sorozat forgatási helyszíne volt már.

A korábbi évek tulipánfesztiváljainak fotóiból készítettünk egy rövid videót is:Aki teheti, mindenképpen látogasson el egyszer április folyamán Isztambulba, hogy a saját szemével láthassa mindezt a sok gyönyörűséget. Még nem késő elindulni, a fesztivál egész hónapba

www.hellomagyarok.hu