Imádkozzunk az elrabolt püspökökért!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_ima_fekvo.jpgSzerencsésen átjutottunk a Szír határon és megérkeztünk Aleppóba! Ma, április 21-én este 18.00 órától, az Ortodox székesegyházban  egy imaestet tartanak a helybeli hívek és papok a két évvel ezelőtt  elrabolt főpapokért!! A szertartást II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka fogja vezetni!  Mi is részt veszünk a szertartáson!! Imádkozzunk az áldott békéért, azért, hogy a rabok kiszabaduljanak, a hatalmas sebek begyógyuljanak! 

Őszinte részvéttel,  

Csaba t. 
„Az aleppói keresztény közösség nagy aggodalommal és fájdalommal tekint Mar Gregorios Yohanna Ibrahim és Paul Yazigi ortodox püspökökre, akiket április 22-én a törökországi határhoz közel raboltak el – jelentette ki az AsiaNews missziós hírügynökségnek Jean Clement Jeanbart, görög-melkita főpásztor. Minden katolikus és ortodox templomban imát mondanak a hívek a püspökök visszatéréséért és szabadulásáért”.
Ferenc pápa felhívásait követően egyre többen kérik a két főpásztor szabadon bocsátását. Beshara Boutros Raï libanoni bíboros, maronita pátriárka brazíliai útja során hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek hatékonyan fel kell lépnie a püspökök érdekében egy olyan országban, ahol az emberiség ellen követnek el súlyos vétkeket. Raï bíboros hangoztatta továbbá, hogy a két főpásztornak semmi köze a szíriai válsághoz, ezért tehát szabadon kell engedni őket. Jean Kawak szír-ortodox metropolita Törökország közbenjárását várja az aleppói főpásztorok szabadon bocsátása érdekében, ugyanis Szíria északi része jelenleg török ellenőrzés alatt áll. Kawak metropolita megerősítette továbbá, hogy jelenleg nincsenek újabb hírek sem az elrabolt püspökök hogylétét, sem pedig a bűnözők identitását illetően — írja a Vatikáni Rádió.
Olasz lapok beszámolnak arról, hogy a két főpásztor egy örmény katolikus és egy görög ortodox pap szabadon bocsátása érdekében indult útnak, akik még februárban estek emberrablók fogságába. Bizonyos források azt feltételezik, hogy csecsen terrorista csoportok állnak a két püspök elrablása mögött. A szíriai helyzetet szinte lehetetlen pontosan megérteni, a nyugati újságírók nem férnek hozzá a hírforrásokhoz. Vannak, akik úgy tartják, valójában az Aszad-rezsim akarja a csecsen terroristákra irányítani a figyelmet, hogy aztán ő maga áldozatként tűnhessen fel a közvélemény, az Egyesült Államok előtt. 
A két aleppói főpásztor éppen azt akarta megértetni a nyilvánossággal, hogy a keresztény közösség nincs összefonódva az uralkodó rezsimmel. Mar Gregorios Imbrahim püspök ismert személyiség nyugaton is: a Fokoláre Mozgalom és a Sant’Egidio közösség jó barátja. Mindkét lelkiségi mozgalom régóta jelen van a közel-keleti térségben, jelenlétük nem látványos, de a helyi keresztények között jól érzékelhető. Arra buzdítanak mindenkit, hogy imájával támogassa a térség keresztényeit. A Sant’Egidio közösség imádságain minden este a következő könyörgést mondják el a püspökökért a világon mindenütt: „Urunk, aki megszabadítod a rabokat a fogságból, aki meghallgatod jajkiáltásukat és megmented őket a haláltól, hajolj le az egek magasából, tekints le Mar Gregorios és Paul Yazigi testvéreink, aleppói püspökök fájdalmára, akik napok óta emberrablók fogságában vannak. Küldd el szent angyalodat a vigasztalásukra, lágyítsd meg elrablóik szívét. Add vissza nekik a békét és a szabadságot!”
Magyar Kurír