Tiszavirágzás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_34605936_731817383609321_8869195895321657344_n.jpgEgy a sok csoda közül, mely körülvesz bennünket, 

Csaba t.
A korai, tartós meleg időnek köszönhetően, ma, június 7-én kezdetét vette a tiszavirágzás!
Ma a Tisza több pontján a tiszavirág nevű kérészfaj (Palingenia longicauda) több ezer példányának nászrepülésével elkezdődött az idei rajzás. Nászrepülésük során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. A jelenség rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tart, a késő délutáni óráktól naplementéig.
A tiszavirágzás, amellett, hogy egyedülálló természeti jelenségként lenyűgöző látványt nyújt, ökológiai szempontból is fontos jelentősége van, hisz több állat, halak, madarak, békák táplálékát jelentik. A kérészek egykor Európa számos területén elterjedt faj volt, de a 20. század első felében tömegesen tűntek el, mára már csak a Tiszán figyelhető meg tömeges jelenlétük, és megindító násztáncuk.
A tiszavirág védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint, az élő és az elpusztult példányok begyűjtése is tilos! Csak gyönyörködjünk bennük! 

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Azt mondják, hogy a fa arra esik majd hulltában, amerre hajolt életében. Amilyen széppé vagy torzzá formáltuk magunkat az életünkben, olyan pályára állunk a halálunk pillanatában. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2018. október 22. hétfő, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Nyugalom

Az embernek imáiban állandóan kutatnia kell, mi az ő testreszabott feladata, és azt nyugodtan, következetesen valósítsa meg. Jézus nem siet. Bármennyire is sürgeti Istent a világ megváltásának nagy kérdése, nem születik két hónapra az angyali látogatás után.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube