Hölvényi György: Többet kellene tennünk a közel-keleti keresztény közösségekért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_keresztenyikong.jpg„Többet kellene tennünk a közel-keleti keresztény közösségek megmegmaradásáért és visszatéréséért” – nyilatkozta július 7-én Hölvényi György EP-képviselő, a néppárti képviselőcsoport vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke a Vatikáni Rádiónak.

Az európai kereszténység gyökerei Közel-Keleten találhatók. Akár Irakban, akár Szíriában járva olyan ősi, bibliai helyszínekre vezet az ember útja, ahol megbizonyosodik: Európában kulturális felelősséget hordozunk irántuk és nemcsak a hit alapján. Soha nem volt még ilyen egységesen rossz a közel-keleti keresztények helyzete – állapította meg Hölvényi György.
Biztató példákat látunk a visszatérésre Irakban, a kurdok lakta területeken, ugyanakkor ezek egyelőre nem rendszeresek és nem tömegesen fordulnak elő. Legutóbbi szíriai látogatásakor – Böjte Csaba ferences testvérrel, Sajgó Szabolcs jezsuitával és Siklósi Beatrix televíziós főszerkesztővel – Aleppótól Damaszkuszig egy hétig bejárták az országot. Találkoztak többek között Mario Zenari érsekkel, apostoli nunciussal, akivel hosszan beszélgettek a jelenlegi válságos helyzetről. Még nem adottak a feltételek a lakosság visszatérésére, de rendkívül fontos a fejlesztések, a támogatások révén elősegíteni ezt. A Szíria elleni szankciók nem a kormányt gyengítik, hanem a lakosságnak okoznak további szenvedést. Az Európai Uniónak az embereket kell támogatnia, akár a segélyszervezeteken keresztül egyrészt a visszatérést elősegítendő, másrészt az egészségügy működtetésére, kórházépítésre irányuló projektekkel – ebben Magyarország is érdeklődést mutat.
Hölvényi György hangsúlyozta: a humanitárius segítséget nem szabad összekeverni a politikai helyzettel, ugyanis ha nincs háború, az embereknek igényeik vannak a normális életre, ebben pedig segíteni kell őket. De mi is pontosan az Európai Unió felelőssége? Az ENSZ ne tekintse segélyautomatának az Uniót – figyelmeztetett a politikus. Az ENSZ menekültügyi és más szakosított szervezeteinek legnagyobb támogatója az Európai Unió. Erről azonban a világ, és maga az EU is nagyon keveset tud. Az európai polgároknak joguk van tudni, mire fordítják ezeket a pénzösszegeket, milyen politikára hasznosítják. Közvetlenül bele kellene tudni szólniuk abba, hogy ezeket a forrásokat hogyan mozgósítják.
Például a migrációról folyó nagypolitikai vitában mindenki megítélheti, hogy pozitív vagy negatív dolognak tartja az elvándorlást. Nyilvánvaló, hogy a migrációt kibocsátó országok nehéz gazdasági helyzettel küszködnek, ezért az emberek a szükségtől hajtva döntenek úgy, hogy útnak indulnak. Nagy hiba lenne tehát azt állítani, hogy nincs összefüggés a fejlesztéspolitika és a migráció között. Az embereknek a saját szülőföldjükön – a szó fizikai és spirituális értelmében – való boldogulását kell elősegíteni. Erre Európában egyre többen ráébrednek.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…ha két autó ütközik, akkor mindkettő sérül, az is, amelyik szabályosan haladt. Ha igazam van, ha nem, jobb elkerülni az erőszakot, a durva konfliktushelyzetet. Szeretettel, jósággal sok-sok koccanást, balesetet el lehetne kerülni.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. február 17. vasárnap, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nem bóvlit akar eladni nekünk 3/3

A legnagyobb feladatunk nem az, hogy legyőzzük a rosszat, hanem hogy felszabadítsuk egymást a szeretetre. A mai politikusok is sokkal többet érnének el, ha sok-sok jót tennének, például létrehoznának a saját pénzükből egy jó célt szolgáló intézményt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube