Világbajnok az U20-as női kéziválogatott

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_20538293_c8620e9f4e8be22698dbbe0f446afad3_wm.jpgGratulálok!! Isten a mai fiatalokat is ugyanabból az anyagból teremti mint a Jézus Krisztus korabelieket, vagy a Szent István kortársit..... Nincsenek ilyen - vagy olyan generációk, egyszerűen vannak elnevelt, puhány, tehetetlen fiatalok és vannak életrevaló, küzdeni akaró, nagyszerű fiatalok!! Azok akik megindulnak és vállalják a harcot, azok a győztesek, akik meg nyafogva csak magukkal foglalkoznak a vesztesek!! 

Nagyszerű lányok vagytok, ti vagytok a példaképek!! 

Tisztelettel, 

Csaba t. 

A félidei 10-12-es hátrány után nyolc góllal nyerte a vb-döntő második félidejét a magyar válogatott Norvégia ellen, és veretlenül lett junior világbajnok. Mindezt úgy, hogy az utolsó 15 percre sérülés miatt elvesztették a csapatkapitány, egyben irányító Lakatost.
2001 és 2003 után harmadszor jutott be az U20-as világbajnokság döntőjébe a női kézilabda-válogatott, ahol Debrecenben az ellenfelük az a Norvégia volt, amit a csoportkör végén 35-27-re vertek a csoport első helyéről döntve. Az viszont gyorsan kiderült, a döntőben egész más mérkőzésre lehetett számítani, 20 perc játék után is még csak 16 gól volt a mérkőzésen.
Az első talál a norvégoké volt, Gabrielsen szerezte, utána viszont egy 4-0-s rohammal gyorsan előnybe került Golovin Vlagyimir csapata. A különbséget nem sokáig sikerült tartani, a norvégok 5-6-ra fordítottak, majd az első félidő végére öt gólig jutó Henny Reistad kettős emberhátrányban dobott góljával jutottak előnyhöz 6-7-nél.
Innentől maximum az egyenlítésért tudott menni a magyar csapat, 9-9-ig bírták is a norvégok tempóját, a szünetre viszont 10-12-es norvég vezetéssel mentek a csapatok.
Második félidő
A magyar válogatott viszont nem véletlenül jutott el veretlenül a döntőig, a második félidőben minden csapat ellen nyerni tudtak, Románia ellen a negyeddöntőben ráadásul háromgólos hátrányból fordítottak. A döntőben Norvégia ellen hét és fél perc kellett a második félidőben az egyenlítéshez, sőt, egy rossz norvég lövés, egy Suba Sára-védés, majd egy újabb norvég rontás után egy 2-0-ra nyerte emberelőny végén Faluvégi Dorottya góljával fordítani is tudtak a magyarok 16-15-re.
Időt is kért a norvég kapitány a 40. percben, ami után Reistad gyorsan egyenlített, a magyar lendület viszont nem tört meg – tíz és fél perc alatt már hét gólnál voltak a félidőben. Védekezésben viszont voltak hiányosságok, Jacobsen a norvégok negyedik hetesével egyenlített 17-17-nél.
 A 44. percben a csapatkapitány Lakatos Rita fejelt össze egy norvéggal, és az irányító már nem is tudott visszatérni a döntőben (még a mérkőzés alatt kórházba szállították), de a négygólos játékos helyére beálló Szabó Kittivel sem vesztett tempót a csapat. Háfra Noémi hatalmasat küzdött, a 46. percben előbb hetest és kiállítást harcolt ki, majd két perccel később betalált, háromgólosra növelve a magyar előnyt (21-18).
Nagyot javult a második félidőre a kapus Suba is, az ő bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy az utolsó tíz percet már négygólos előnnyel kezdte a magyar válogatott. 25-21-nél úgy tűnt, a legvégére közelebb tudnak kerülni a norvégok, de Suba kitolta a bal alsóból Reistad hatalmas lövését, tartva a különbséget, Háfra góljával pedig öt lett közte az utolsó három percre.
Innen már nem volt veszélyben a világbajnoki cím, főleg Lund elrontott távoli lövése után. Fodor Csenge a szélről még dobott egyet biztos, ami biztos alapon, a végén pedig Háfra bombája állította be a 28-22-es végeredményt.
Nem az én sikerem, a lányoké
Boldogok és büszkék vagyunk. Az aranyérem, a világbajnoki cím nem az én sikerem, hanem természetesen a lányoké, és azoké az edzőkollégáké, akik megtanították őket kézilabdázni. A siker közös, mindenkinek köszönöm, aki részese volt. Nagyon egységes volt a csapat – nyilatkozta a szövetségi kapitány Golovin Vlagyimir.
A kapus Suba Sára elmondta, a szünetben, kétgólos hátránynál az edzőjük hasznos tanácsokkal látta el őket arról, hogyan vegyék át a vezetést és utána hogyan tartsák meg az előnyt. „Ezt százszázalékosan be tudtuk tartani, ezáltal sikerült megnyerni a mérkőzést. Elképesztő érzés, hogy világbajnokok vagyunk. Még nem tudjuk felfogni. Nagyon boldogok vagyunk és örülünk, hogy ennyi embernek örömet szereztünk”
A Ferencváros átlövője, Háfra Noémi kijelentette, a nézők erőt adtak nekik a második félidőre, és túllendítették őket a nehézségeken. „Nagyon nagy élmény volt ennyi ember előtt játszani. Nagyon boldog vagyok és büszke a csapatra, fel sem fogom, hogy megnyertük a világbajnokságot” – fogalmazott.
A TORNA ÁLOMCSAPATÁBA HÁROM MAGYAR JÁTÉKOS KERÜLT BE: A LEGJOBB BALÁTLÖVŐ HÁFRA NOÉMI, A LEGJOBB JOBBSZÉLSŐ FALUVÉGI DOROTTYA, A LEGJOBB BEÁLLÓ PEDIG PÁSZTOR NOÉMI LETT.
A világbajnok magyar válogatott névsora
Binó Boglárka, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge, Giricz Laura, Háfra Noémi, Hlogyik Petra, Hornyák Bernadett, Horváth Laura, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Kuti Bettina, Lakatos Rita, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Pénzes Laura, Suba Sára, Szabó Kitti, Tóvizi Petra, szövetségi edző: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina
U20-as női kézilabda-világbajnokság, döntő
Magyarország-Norvégia 28-22 (10-12)
gólszerzők: Háfra, Klujber 8-8, Lakatos 4, Fodor 3, Pásztor, Szabó K. 2-2, Faluvégi 1, illetve Reistad 7, Jacobsen 4, Gabrielsen, Ellertsen, Fossheim 2-2, Olsen, Hovland, Nestaker, Lund, Syverud 1-1
A bronzmeccsen Dél-Korea 29-27-re verte Oroszországot.
https://index.hu