Földrengés Indonéziában: legalább 832 halott

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Termeszettudomany_21040950_0e2d694d9f11709cfbb98440242e0639_wm.jpgImádkozzunk a katasztrófa sújtotta vidék lakosságáért!!

Részvéttel, 

Csaba t. 
Legalább 832 halálos áldozata van az indonéziai Celebeszt sújtó földrengésnek és szökőárnak - írta a BBC a helyi katasztrófavédelem alapján. 
Sokan a tengerparti palui területen haltak meg, mert a katasztrófa idején éppen fesztivált tartottak a strandon. Egy katasztrófavédelmi tisztviselő elmondta, hogy a földrengést követő szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel száguldott a nyílt tengeren. A partra több mint három méter magas hullámok csaptak le - írta az MTI. 
A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa elmondta, hogy mintegy hatvan ember lehet még a romhalmaz csapdájában. Egy bevásárlóközpontnál emberek százai kutatnak hozzátartozóik után a törmelékek között.
A hatóságok és a nem kormányzati szervezetek egy másik terület, a Palutól északabbra fekvő Donggala halásztepelülés miatt is aggódnak, az ott történtekről ugyanis egyelőre nem érkeztek jelentések, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt.
További gondot okoz a sérültek ellátása, egyrészt mert a térségben lévő kórházak megrongálódtak, másrészt azért, mert olyan nagy a sérültek száma. Számos sérültet a szabad ég alatt ápolnak. A jakartai kormány 37,6 millió dollárt különített el a mentési munkálatok végrehajtásához és a segélyezésre.
A területet egyébként további 170 rengés érte. Szombaton megnyitották a palui repülőteret, amely több mint 20 órán át zárva tartott. A légikikötő azonban kizárólag segélyszállítmányokat fogad majd - jelentette be a légügyi hatóság szóvivője. Értesülések szerint a reptér irányítótornya is megrongálódott, illetve egy légi irányító meghalt az épületben.
Vasárnap délután az Európai Bizottság arról határozott, hogy az Európai Unió 1,5 millió euró (mintegy 480 millió forint) sürgősségi segélyt küld a földrengés áldozatai számára. Az Európai Bizottság ezen kívül humanitárius szakértőt küld a helyszínre, valamint a mentésben és kárelhárításon dolgozó szolgálatok rendelkezésre bocsátja az unió Kopernikusz nevű műholdjának képeit.
www.index.hu