Árpád-házi Szent Erzsébet új szobra Lengyelfalván

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_Erzsebet-lengyelf.jpgKétnapos ünnepet szenteltek a kétszáz éve épült székelylengyelfalvi templom által hordozott örökségnek a védőszent, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén. A felszentelési évforduló és a templombúcsú alkalmával felavatták Zavaczki Walter Levente szobrászművész alkotását.

A templomünnepre hazatértek és bekapcsolódtak a programsorozatba a falu papszülöttei, Simó Gáspár és Simó Sándor. Szintén lengyelfalvi származású a szobor alkotója, illetve az avatáson az ugyancsak helybéli színinövendék, Pál András Emil szavalt. Az érdeklődők szombaton ízelítőt kaptak Sófalvi Andrástól, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régészétől Lengyelfalva egyházának középkori történetéből, a jubiláló templom védőszentjéről pedig Sárai-Szabó Katalin etnográfus, levéltáros tartott előadást. A templom koncertorgonáján Borcsa Gergely Bach-műveket játszott.
A búcsús szentmise szónoka, Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános összehasonlította Árpád-házi Szent Erzsébet korának jellemzőit a maiakkal. Szent Erzsébet abban győzedelmeskedett, amit a kora is elhanyagolt: Isten és a felebaráti szeretet felismerésében, valamint a családi értékek megbecsülésében. A szoboravatáson beszédet mondott Földi László, a Magyar Országgyűlés képviselője és Bálint Domokos egyházgondnok. 
Fotó: Barabás Ákos
www.szekelyhon.ro