A tekerőpataki Bálint Attila lett a Kárpát-medence legjobb sajtkészítője

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_71504_sajtok.jpgImádkozzál és dolgozzál, mondta Szent Benedek Európa védőszentje! E két "igére" épült fel mindaz, mit mi keresztény Európának nevezünk! Isten szívből jövő buzgó imádása és bölcsességgel párosuló szorgalmas munka az alapja minden országnak, családnak! Ha ezek közül bármelyik  kiürül, megroskad, akkor földrészünk a bűnbe, a szegénységben, a mocsokban el fog pusztulni!! 

Szeretettel gratulálok mindazoknak, kik munkájukkal a székely mesteremberek hírnevét öregbítik! 

Tisztelettel, 

Csaba t. 
Gyergyótekerőpataki Bálint Attila érdemelte ki a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének járó díjat 2018-ban - írja a Hargita Népe a Caritas Vidékfejlesztés sajtótájékoztatójára hivatkozva. A díjat a budapesti Vajdahunyad várában tartott Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon ítélték oda a gyergyói sajtkészítőnek a szakmai zsűri döntése alapján.
Bálint Attila Bálint Attila a Caritas Vidékfejlesztés sajtkészítő képzésén svájci és magyarországi sajtkészítőktől tanulta meg a kemény sajt készítésének alapjait. "A sajtkészítést nem lehet egy-két alkalommal megtanulni, nagyon sok gyakorlat kell, én még a mai napig is tanulok, előfordul, hogy segítségre szorulok" – mondta Bálint, akinek családi gazdaságában naponta 120 liter tejet dolgoznak fel, főként félkemény, kemény sajtokat készítenek. Alkalmazottjuk nincs, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából.
A sajtokat gyergyószentmiklósi, csíkszeredai, illetve székelyudvarhelyi vásárokon értékesítik, de évente néhány alkalommal magyarországi vásárokra is elmennek. Emellett a tekerőpataki saját műhelyükben is fogadják a vásárlókat.
A Facebookon pedig a Gyergyótekerőpataki Kézműves Sajtok oldalon találtok bővebb tájékoztatást a termékeikről.
A Székely Gazda riportjában 12:30-tól látható Bálint Attila
A sajtótájékoztatón Kéménes László, a Ca­ritas Vidékfejlesztés munkatársa azt hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a kemény sajt készítés meghonosítását egész Erdélyben, ezért szerveznek rendszeresen képzéseket svájci mesterek vezetésével. 
 a Transindex.ro portálról