Eperjes Károly: „Jónak vagy rossznak lenni egyaránt nehéz teher”

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_eperjes_juhaszeva02.jpgIstennek hála ma sikerült megnéznünk a dévai kolostori kölyök színház néhány "színészével" a Legyetek Jók, ha tudtok című darabot Budapesten!! Nagyon jó volt!! Szeretettel gratulálok Eperjes Károlynak és a színészeknek, különös szeretettel a kölyök színészeknek, nagyon ügyesek voltak!!

Őszinte elismeréssel, 

Csaba t.
Eperjes Károly lesz Néri Fülöp a Magyar Színház Legyetek jók, ha tudtok! című musicaljében. A készülő előadásról mesélt.
A Pesti Magyar Színház 2019. január 11-én mutatja be a darabot, Nagy Viktor rendezésében.
Történelmi figurát megformálni, hitelesen és mégsem unalmasan, nehéz lehet. Élvezi?
Szép feladat, igazi kihívás. Játszottam már papot, szentet is az életemben, de olyat, aki egyszerre humoros, lírai, finom és szociálisan érzékeny, nagyon ritkán. Igazi öröm. Szeretem a figura humorát, játékosságát, bohócságát, amivel megpróbálja elkerülni a személyét övező, túlzó tiszteletet. Néri Fülöpnek volt ereje nem a hatalmat, hanem a szegények és a szenvedők igazságát választani. Az sohasem pénzben fizetődik ki, hanem szeretetben. Nem véletlen, hogy mai napig tudjuk a nevét. Ha csak a hatalmát fitogtatta volna, nem lenne szent és eltűnt volna a süllyesztőben, a többi gátlástalan, pénzéhes zsivánnyal együtt. De ő nem ilyen volt.
A klasszikus ifjúsági filmhez képest sokat változtattak?
A filmet Vajda Katalin írta színpadra, és biztosan állítom, hogy ez így egy világszám. Nincs ebben semmi túlzás. Vajda Kati színházi-színpadi és dramaturgiai ismerete nem tévedt el egy pillanatra sem. Gyönyörű és emberi színdarab lett a kedves, szirupos filmből.
Dolgozott már Nagy Viktorral, a rendezővel?
Ez az első közös munkánk, nagyszerűen egymásra hangolódtunk, és szeretem, hogy a „lelkével” is rendez.
A darab címében benne van a mondanivalója. Ennyire egyszerű lenne?
„Legyetek jók, ha tudtok!” – ez a darab mondanivalója a gyerekek és a felnőttek számára is. Ha jól játsszuk, akkor meg tudjuk mutatni az ember elé kerülő választások kísértéseit. Jónak vagy rossznak lenni egyaránt nehéz teher, ezért van a címben, hogy inkább legyetek jók, ha tudtok.
A filmnek vagy a színdarabnak van erősebb hatása? 
A premierig már biztosan nem nézem meg a filmet, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a színdarab erősebb, mint a film maga, ezért is akartam olyan nagyon, hogy ez az előadás itt, Budapesten is megszülethessen. A színház személyes varázsa mindig más és mindig jelenidejűbb a filmnél. Nagyszerű alkalom a játékra, a gondolkodásra, a szeretetre és az együttérzésre, amire nagyon nagy szükség lenne. Különösen most, hogy itt a tél.
Az interjút Bányász Árpád készítette.
(Forrás: Pesti Magyar Színház)

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Életünk fonala olyan, mint egy végtelen pamutgombolyag, amelynek első centimétere a földi élet, a többi az örökéletünk. Rövid vándorlásunk, küszködésünk végtelen hosszúnak tűnik, de minden könnycseppünket mennyei Atyánk szárítja fel.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. június 26. szerda, János és Pál napja van. Holnap László napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az erőtlenség

Mindannyian megtapasztaljuk az erőtlenségből fakadó elesettséget.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube