Kézdivásárhelyi ferences kolostor

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_IMG_3490k.jpgLassan körvonalazódig a Kézdivásárhelyi ferences kolostor megmentésére a SZÖVETSÉGÜNK! Szöcs Gyula mérnökúr által vezetett  Sepsiszentgyörgyi székhelyű, Conico  (https://conico.com.ro/romana) építkezési vállalat fogja a munkálatokat kivitelezni! Az alapítványunk részéről András Béla Zsolt Csíkszeredai építész fogja az elvégzett munkát ellenőrizni, átvenni! Reméljük, hogy a tavasz érkezésével, március végén átadhatjuk ünnepélyesen is a Gyulafehérvári Érsekség nevében a rozsdás kulcsot, hogy elkezdődhessen a tényleges munka, és akkor majd 2020 vége felé a kivitelezők egy gyönyörű, ragyogó kulcsot fog vissza adni, mely egy szépen fel újított épület bejáratát nyitja!! 

Mi úgy döntöttünk, hogy itthon a szülőföldünkön maradunk! Azt szeretnénk, ha a gyermekeink, fiataljaink itthon Erdély földjén tanulhatnának, növekedhetnének, ha mindazt mi emberé válásukhoz a XXI-ik században szükséges drága Székelyföldön megkaphatnák!! Hosszú volt az út, az előkészület sok állomásból állt, de örömmel írhatom le: kezdődhet a munka!! 
Reményteli szívvel, 
Csaba t. 
b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_IMG_3487k.jpgA Wikipédiában a következőket olvashatjuk: A kézdivásárhelyi minorita kolostor műemlék épület Romániában, Kovászna megyében. A romániai műemlékek jegyzékében a CV-II-a-A-13290 sorszámon szerepel.
Ebbe az épületbe az 1690-es évek folyamán a ferencesek telepedtek le, majd később a minorita szerzetesek vették át helyüket. Az úgynevezett emeletes kolostor alapkövét a feljegyzések szerint 1722-ben tették le és 1795-ben hosszú munkálatok után felépült a kolostor hátsó része, illetve az utca felé előrenyúló szárnyai készültek el. A hátralévő része, mely a másik szárny megalkotását illeti 1828-ban teljesedik ki. Itt található a Mária szobor, amely később barokk stílusban mutatja be Jézus anyját pátosszal teli gesztussal az égre tekintve, angyalokkal körülvéve. A Szentháromság tiszteletére szentelt tágas templom mellett egy négyszögű udvart foglal magába a kolostor. Az 1948-as államosítás óta egyre csak romlott az állapota, sőt a mennyezet is több helyen beomlott.