Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_ferencpapa0219.jpgHányan harcoltak a keresztes háborúba, oda adták idejüket, vagyonukat, sokan az életüket is, de lám eltelt közel 1000 év és Ferenc pápa, nem őket, hanem Szent Ferencet idézi.... 

Szeretettel gondolkodjunk el e nagyszerű beszéd kapcsán, hogy  akár a feleségedet, férjedet,  gyermekedet,  akár egy ezer idegent, hogy tudnád Isten országát szeretettel veled együtt építő, kiegyensúlyzott, boldog emberé, szenté tenni?! Másokat megszentelve lehetünk szentek mi magunk is!! Ha a környezetedben élő emberek szenté válnak akkor nyugodt lehetsz, mert jó úton jársz, az életszentség útján vagy! Ha körülötted csak rossz emberek vannak és mind rosszabbá, idegesebbekké, önzőbbé, kapzsibbakká válnak akkor nagyon nagy baj van, rossz úton jársz, a pokol felé haladsz!!

Szeretettel, 

Csaba t. 
Február 4-én, hétfőn délután, magyar idő szerint 15 órakor, került sor Abu-Dzabiban arra a vallásközi találkozóra, amelyen beszédet mondott Ferenc pápa is. Ahmad et-Tajjeb szunnita imámmal együtt nyilatkozatot írtak alá, hitet tettek a béke és az együttélés mellett.
A Szentatya Mohamed bin Zájed Ál Nahján sejk, Abu-Dzabi trónörököse meghívására érkezett az emírségbe. A konferencia fő szervezője Ahmad et-Tajjeb, a kairói al-Azhar mecset és egyetem főimámja, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási elöljárója, aki már többször találkozott Ferenc pápával. A konferenciát az általa alapított Muslim Council of Elders (Vének Muszlim Tanácsa) védnöksége alatt rendezték meg. 
A vallásközi konferencián a pápa és a szunnita muszlimok lelki vezetője mellett felszólalt még az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit tiszteletes, valamint zsidó, buddhista és bahái vallási képviselők is. 
A megnyitón beszédet mondott az Egyesült Arab Emírségek toleranciaminisztere, Nahján bin Mubarak Ál Nahján sejk, valamint az Arab Liga főtitkára, Ahmed Aboul Gheit is. A Németországból érkező szónokok között szerepelt még a hamburgi Iszlám Központ volt igazgatója, Halima Krausen, valamint a frankfurti rabbi, Julian-Chaim Soussan és Markus Dröge berlini evangélikus püspök.
A szónokok névsorában szerepelt még: Lengyelországból Michael Schudrich főrabbi; Bosznia-Hercegovina volt főmuftija, Mustafa Ceric; Bechara Raï bíboros, maronita pátriárka, valamint a Szent Egyed-közösség elnöke, Marco Impagliazzo.
Az emberi testvériségről szóló nemzetközi vallásközi konferenciát (Global Conference of Human Fraternity), ezt a kereken hétszáz résztvevővel – köztük számos politikai vezetővel – zajló kétnapos rendezvényt a Vének Muszlim Tanácsa szervezte. A 2014-ben létrehozott, Abu-Dzabiban székelő egyesületnek az a célja, hogy áthidaljon iszlámon belüli szakadékokat, közvetítsen vitázó felek között, és a szélsőséges uszítókkal szemben megvédje az emberi értékek és a tolerancia vallási üzenetét. A tanács vezetője al-Tajjeb nagysejk.
Az előadásokból és workshopokból álló program három tematikus részre bomlott: Az emberi testvériség alapelvei, A közös felelősség, valamint Kihívások és lehetőségek. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya erősen támogatja a vallási toleranciát, így e konferenciát is.
Ferenc pápa a konferencián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a vallási vezetőknek a béke hírnökeinek kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk Isten minden gyermekének a méltóságát. Figyelmeztetett, hogy az emberiség jövője forog kockán, ha a különböző vallású emberek nem működnek együtt a béke érdekében. Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő – jelentette ki.
Hangsúlyozta, hogy ebben a nehéz történelmi pillanatban a vallásokra vár a halaszthatatlan feladat, hogy aktívan részt vegyenek az emberi szív lefegyverzésében. A fegyverkezési verseny, a befolyás kiterjesztése mások területeire, az agresszív politika mások kárára soha nem vezet el a stabilitáshoz. A háború nem teremt mást, mint nyomort, a fegyverek nem mást, mint halált!... A testvériesség azt kívánja tőlünk, a vallások képviselőitől, hogy a háború szónak minden árnyalatát utasítsuk el, ne igazoljuk. Legyen ez a szó önmaga, a maga nyomorúságos kegyetlenségével.
A Vatikán és az al-Azhar Egyetem a konferencia alkalmából megállapodást írt alá a szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.
Ferenc pápa beszédét és a megállapodás szövegét hamarosan teljes terjedelmében közzé tesszük magyar fordításban.
Forrás: Vatican News; MTI; Avvenire
Fotó: National.ae
Magyar Kurír