Reptéri beléptetés Csíksomlyón

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_somlyo-utvonal-nyereg.jpegFerenc pápa csíksomlyói látogatását számos előkészület övezi: felmérések, regisztrációk, útvonal javítások. Az utóbbi napokban elkezdték hirdetni a plébániákon az iratkozás fontosságát, hiszen így tudnak adatokat gyűjteni arról, hogy hány ember érdeklődik az esemény iránt. Emellett folyamatban van az online regisztrációs felület kidolgozása is, ez főleg az egyénileg, és messziről érkezőknek nyújt segítséget. Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: útjavítások is lesznek a Nyeregben, ahol a repülőterekhez hasonlóan történik majd a beléptetés.

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása számos előkészületet igényel. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség a napokban kérte fel a plébániákat, hogy szervezzék meg a csoportokat, és buzdítsák iratkozásra az embereket. Az így begyűjtött adatok alapján derülhet ki az, hogy megközelítőleg hányan vennének részt a történelmi eseményen.
Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: természetesen nemcsak katolikusokat, de más felekezetűeket is várnak majd a Nyeregbe.
– Ez az esemény a pünkösdi búcsúhoz hasonlóan összfelekezeti megmozdulás lesz. A plébániákon kihirdetik az iratkozás lehetőségét és fontosságát, az így begyűlt adatokat pedig összesíti a főesperesség. Teszteljük azt a honlapot is, amelyet online regisztrációra használhatnak a zarándokok – jelentette ki Oláh Zoltán, megjegyezve, a www.pontifex.ro oldalon egyénileg és csoportosan is jelezhetik részvételi szándékukat az érdeklődők. Hozzáfűzte: az előzetes iratkozás és regisztráció célja az, hogy minél pontosabban tudják megtervezni a Szentatya fogadtatását.
– Egy ilyen volumenű eseményt nem lehet találomra lebonyolítani. Ha túl sokan regisztrálnak, az is megtörténhet, hogy le kell állítani a bejelentkezéseket. Persze ez csak a végső megoldás lehet, hiszen azt szeretnénk, ha mindenki, akit őszintén érdekel Ferenc pápa látogatása, ott tudjon lenni Csíksomlyón – szögezte le Oláh Zoltán.
A sajtóreferens arról is beszámolt, hogy az online felület főleg a külföldről érkezőknek nyújt majd segítséget. Mint elmondta: a részletek kidolgozása folyamatban van, és a tervek szerint jövő héten üzembe helyezik a regisztrációs oldalt.
Olvasóink már szembesülhettek azzal a hírrel, hogy az egyházfő pápamobillal jár körbe a hívek között, és köszönti a Nyeregbe érkezett zarándokokat. Ez a forgatókönyv több kérdést is felvet, hiszen nem a legmegfelelőbbek az útviszonyok a zarándokhelyen. Oláh Zoltán erről a témakörről is nyilatkozott a Hargita Népének.
– Az aszfaltozás nagyon költséges lenne, és a munkálatokhoz engedélyeket kellene kérni, erre pedig már nincs idő. Egyelőre úgy tudjuk, hogy kaviccsal töltik fel az útszakaszt, és a sáncokat is felújítják – számolt be a tervekről a sajtóreferens.
A biztonsági intézkedések kapcsán közölte: a pápa biztonságáért a felelős hatóságok szabják meg a feltételeket. Annyi azonban biztos, hogy beléptető kapukkal lesz tele a csíksomlyói zarándokhely.
– A repülőterekhez hasonlóan történik majd a beléptetés. Felmerült az egyházi lobogók kérdése is, hiszen szép lenne, ha a zarándokok ilyen módon is köszönthetnék a Szentatyát. Egyelőre azonban nincs eldöntve az, hogy milyen tárgyakat lehet majd átvinni a kapukon, és mi lesz tilos – nyilatkozta Oláh Zoltán.
Keresztes Bea
Fotó: Péter András
www.hargitanepe.eu