Az Egyház lépett a visszaélésekkel szemben, a társadalom nagy része hallgat

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_VeressAndras.jpgA legkisebbek ellen elkövetett súlyos bűnökkel szemben az Egyház össztársadalmi példát kívánt mutatni a kiskorúak védelméről a Vatikánban rendezett tanácskozással – közölte Veres András püspök, a MKPK elnöke, aki Ferenc pápának a találkozót lezáró beszéde után nyilatkozott az MTI-nek február 24-én.

Veres András győri megyéspüspök hangsúlyozta: a pápa záróbeszéde egyaránt szólt az Egyházhoz és a társadalomhoz. Ferenc pápa leszögezte hogy az Egyház saját erkölcsi meggyőződésével elkötelezte magát a legszükségesebb és legfontosabb lépésekre a törvénykezés terén is – mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Hozzátette: az Egyház a visszaélésekkel való nagyon tudatos szembefordulással példát is kíván mutatni, mivel „az emberiség történelmét végigkísérő súlyos bűnről van szó, amely nagyon komoly össztársadalmi fellépést kíván”. Ez a politikusok és más társadalmi vezetők megszólítását és bevonását jelenti a visszaélésekkel szemben. Az Egyház elkötelezettségét bizonyítja, hogy a minden kultúrát többé-kevésbé átszövő jelenségről Ferenc pápa akarata szerint a püspöki konferenciák vezetői három és fél napon át szinódusnak is beillő találkozót tartottak – nyilatkozta a győri megyéspüspök.
Veres András szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kiskorúakkal szembeni visszaélés az egyházi személyeket és egyházi intézményeket nagyon kis számban érinti az össztársadalmi megjelenéséhez képest. „Az Egyházzal szembeni össztársadalmi érzékenység viszont annál erősebb, ezért az Egyháznak, egészen biztosan a sajtó nyomására is szembe kellett nézni a kérdéssel. Az Egyházban lelki megújulás kezd kialakulni – tette hozzá a főpásztor –, mivel az Egyház a pápa vezetésével mert ezzel szembe nézni, miközben a társadalom nagy része hallgat, az Egyházon kívüli visszaélésekről nem akar tudomást vetni, becsukja szemét-fülét.”
A vatikáni találkozón több egykori áldozat is beszámolt az elszenvedett erőszakról. Veres András püspök megrendítőnek nevezte a tanúvallomásokat. „A beszámolók után teljes csöndben vonultunk ki, mivel egyszerűen nem tudott senki szóhoz jutni, de a látásmódunkat is tágították, jelezve, mennyire odafigyelőnek kell lenni az ilyen bűncselekményeket illetően, sokkal többet kell fordítani a papok lelki nevelésére is”.
Elmondta: a világ minden részéből érkezett püspökök felszólalásai felhívták a figyelmet arra, hogy cselekedni kell korunk és társadalmunk „szexuális túlfűtöttségével” szemben is, amely sokféleképpen megmutatkozik az internettől egészen az Ázsiát és más kontinenseket sújtó szexturizmusig. „Az embereknek ez nincs a tudatában, nem akarják elismerni hogy micsoda bűncselekmény részesei ezáltal. Ezért nekünk püspököknek azon kicsik szószólóivá kell válnunk, akiket vagy régen aláztak meg ebben a bűnben, vagy most vannak kitéve ennek a veszélynek” – jelentette ki Veres András. Ferenc pápát idézve kifejtette: az Egyháznak e gyermekek kiáltó hangjává kell válnia.
A főpásztor megjegyezte, hogy az egyházi visszaélések jelentős többsége a múltban történt, az elkövetők nagyon idősek, vagy már meghaltak. A püspöki tanácskozáson elhangzott, hogy „korszakhoz is igazodott, az 1968-as nagy szexuális forradalomhoz kötődött ez a jelenség, és azóta is érezzük a hatását”. Veres András hozzátette: „Hála Istennek, azt kell mondani a nagy szomorúság közepette, Magyarországra nem nagyon jellemző az ilyenfajta bűncselekmény, ami szerintem a kultúránkból is következik. A családok statisztikai felmérései is azt mutatják, hogy a magyar ember családban gondolkodik, a gyermek az érték, azt védeni kell. Ilyen kulturális háttérben kevésbé fordulnak elő visszaélések, ahol viszont szükség van erre, ott megtesszük a lépéseket.”
Nyilatkozatában arról is szólt Veres András püspök, hogy Ferenc pápa február 23-án új vatikáni törvények életbe léptetését jelentette be, továbbá, hogy a Hittani Kongregáció hamarosan útmutatást közöl, mely további segítséget nyújt majd a püspököknek a visszaélési ügyeket érintő eljárásban.
Forrás: MTI
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az élő Istennek érzelmei és vágyai is vannak, személyes, élő kapcsolatra törekszik az emberrel. Az Istennel való kapcsolat nagyon mély és érzelemmel teljes. Olyan intim, diszkrét és finom hívás ez, amiről nagyon nehéz beszélni. Olyan kapcsolat, amelyben nincsen testiség, amelyben nincsen anyagi vetület, de ettől még egészen valóságos.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 27. hétfő, Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jézus tudatosan arra kér...

Isten minden teremtett lényt – közösséget, népet, az egész emberiséget – meghív a végtelen felé.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube