Kis lakás, kis stressz?

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_kishaz-5.jpgFogyasztásunkat mindenben optimalizálnunk kell!! Miért ennénk többet, mind amennyire szervezetünknek szüksége van!! De nem csak táplálkozásban kell visszafogjuk magunkat, hisz csúf a kövér ember, hanem minden téren, a ruha vásárlásban, az otthonunk kialakításában, berendezésében is!!!! Legyen a házunk is egyszerű, kicsi, fenntartható!!

Csaba t.
A tengerentúlon egyre többen jönnek rá, hogy egy nagy ház fenntartása igen jelentős költségeket ró a családi kasszára, és rögtön hozzátehetjük, hogy a környezetre is.
Pedig élni sokkal kisebb helyen is lehet. Igaz, szűkösebben, ám a megtakarításnak köszönhetően elérhető élmények (utazás, kulturális programok stb.) sokakat kárpótolnak a szerényebb méretű házért. 
Amerikában egyre többen költöznek kisebb lakásokba. Vagy azért, mert nem tudják fizetni a nagy fenntartását, vagy azért, mert nem akarnak kompromisszumot kötni, például hogy a nagy lakás fenntartása miatt ne mehessenek nyaralni, ne legyen elegendő anyagi keretük a hobbijukra, szabadidős programokra, élményekre.
Így a mini ház egyre több embernél nemcsak a nyaraló funkcióját látja el, hanem egész éves tartózkodási helyül szolgál. Így alakult ki a „Tiny House Movement”, vagy Kulipintyó-mozgalom. Hívei átdimenzionálják életüket a 9-37 négyzetméteres új élettérre. Kis lakás, kis stressz! – hirdeti a jelszavuk.
Ha jobban meggondoljuk, egy ekkora otthon környezeti terhelése: építőanyag-igénye, energiafelhasználása is sokkal kisebb. Ráadásul a kisebb lakótér a tulajdonosokat az élet egyéb területein is takarékosságra, meggondolt fogyasztásra ösztönzi.
A kis házakat tulajdonosaik általában maguk építik, zömmel újrahasznosított alapanyagokból, sőt, gyakran komposztáló vécé és napelemes világítás beépítésével még tovább csökkentik apró otthonuk ökológiai lábnyomát.
www.elobolygonk.hu