Árva gyerekeket oktató kenyai ferences kapta a pedagógusok Nobel-díját

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_kenyaiferences.jpegEgy kenyai falu tanára, Peter Tabichi ferences szerzetes nyerte el idén a pedagógusok Nobel-díjaként emlegetett Global Teacher Prize-t, amelyet március 24-én, vasárnap adtak át Dubajban.

A díj egymillió dollárral, azaz mintegy 280 millió forinttal jár. A ferences tanár elmondta, hogy a pénzt iskolája felszerelésére fordítja, aminek még könyvtára sincs.
„Visszaadom a társadalomnak, mert engem papként ellátnak élelemmel, ruhával, mindennel. Nagyszerű ez a pillanat, hiszen a társadalomnak lesz ebből haszna, a társadalom fog ebből profitálni.”
Peter Tabichi természettudományokat oktat középiskolásoknak egy vidéki falu iskolájában, amelynek mindössze egy számítógépe van, és az internet is nehezen elérhető.
A díjat a tanárnak a dubaji koronaherceg, Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al-Maktúm nyújtotta át a ceremónián, amelynek házigazdája a filmsztár Hugh Jackman volt.
A Global Teacher Prize-t egy dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation ítélte oda.
Bár Tabichi diákjai többnyire száraz, éhínség sújtotta területen élő szegény családok gyermekei és sok köztük az árva. Nagyon nehéz körülmények között élnek, ő pedig arra ösztönzi őket, hogy ne maradjanak ki az iskolából. Segít nekik abban is, hogy nemzetközi tudományos versenyeken induljanak, és továbbtanulásra biztatja őket.
Forrás és fotó: Euronews, The National.ae
Magyar Kurír