Nyilvános Ferenc pápa romániai apostoli körútjának programja, beleértve a csíksomlyói látogatást

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_vaticanhelikopter.jpgKözzétette a Vatikán hétfőn Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának programját, amelyben megerősítik, hogy a szentatya június elsején szentmisét celebrál a csíksomlyói Mária-kegyhelyen. Ferenc pápa helikpoterrel utazik Csíksomlyóra

A katolikus egyházfő januárban megerősített apostoli körútjának programját hétfőn kora délután tette közzé honlapján a Szentszék, valamint a román elnöki hivatal. A hivatalos tájékoztatás szerint a Ferenc pápát szállító repülőgép május 31-én délelőtt landol a bukaresti Henri Coandă-repülőtéren, ahol Klaus Johannis államfő fogadja. Délben az államelnök katonai tiszteletadás mellett köszönti a katolikus egyházfőt a Cotroceni-palotában. A szentatya ugyanitt kétoldalú megbeszélést folytat az államelnökkel, majd állami illetékesekkel, a diplomáciai testület képviselőivel és civil szervezetek vezetőivel találkozik.
Ugyancsak május 31-én fogadja Szent Péter utódját Daniel ortodox pátriárka a bukaresti patriarchátus palotájában, ahol kettejük magánbeszélgetését követően a katolikus egyházfő találkozik a Szent Szinódus tagjaival. A szentatya ellátogat a Nemzet Megváltása katedrálisába is, ahol Daniel pátriárka fogadja, és közösen elmondják a Miatyánkot.
Ezt követően a bukaresti Szent József katolikus székesegyházba látogat Ferenc pápa, ahol köszöntőt mond, és szentmisét celebrál. Június elsején, szombaton, 11.20-kor érkezik a szentatya helikopterrel Csíksomlyóra a hivatalos program szerint, a Mária-kegyhelynél 11.45-kor kezdődik a szentmise. A Romkat.ro portál tájékoztatása szerint az egyházfőt szállító helikopter a csíkszeredai stadionban landol, majd átszállítják a csíksomlyói kegyhelyre, ahol felmegy a szentmise színhelyére, a szentmisén pedig szentbeszédet mond. Csíkszeredából ugyancsak helikopterrel indul Jászvásárra.
Mint ismeretes, a csíksomlyói pápalátogatáson való részvétel regisztrációhoz kötött, ami a Pontifex.ro honlapon tehető meg március 31-éig. Szombaton 17.25-kor a jászvásári (Iași) Szent Mária királyné-székesegyházba látogat az egyházfő, aki felkeresi a moldvai város Kultúrpalotáját is, ahol fiatalokkal és családokkal találkozik, egyúttal beszédet is mond. Romániai látogatásának utolsó napján, június másodikán a görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvát keresi fel Ferenc pápa.
A Szabadság-mezőn rendezik meg a hét vértanú görögkatolikus püspök boldoggá avatási szertartását. Ugyanitt mondja el a szentmise után a Regina Coeli imádságot a szentatya. Aznap délután a balázsfalvi roma közösség tagjaival is találkozik, majd a nagyszebeni repülőtérről hagyja el az országot; a légikikötőben Klaus Johannis államfő búcsúztatja a katolikus egyházfőt.
Rostás Szabolcs
Fotó: Facebook/Vatican News 
www.kronika.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Mindannyian árnyékból és fényből gyúrt lények vagyunk, mindenki érzi magában a sarat, a marék port, amelyből született, de érezzük magunkban Isten leheletét is, a Szentlelket, amely vezet, mozgat, alakít bennünket.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 25. szombat, Orbán napja van. Holnap Fülöp és Evelin napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Sok, szép, új dolog...

Ha egy biciklivel közlekedem, aztán beülök egy autóba, nem tagadtam meg a közlekedést, hanem gyorsabbá, kényelmesebbé tettem.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube