Lerombolták a keresztény óriástemplomot Kínában

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_kinaitemplom.jpgA kínai hatóságok úgy döntöttek, dinamittal vetnek véget az évek óta húzódó vitáknak, melyek a Sanhszi tartománybeli Linfen keresztény temploma körül zajlottak.

Az evangéliumi (protestáns) gyülekezet Arany Gyertyatartó-temploma (Golden Lampstand) mintegy 17 millió jüanba került, melyet teljes egészében a hívek álltak. Január 9-én a fegyveres hatóságok a föld alatti istentiszteleti termekben elhelyezett robbanószerekkel és buldózerekkel semmisítették meg a 2009 óta álló hatalmas templomot, mely úgynevezett „magántemplomként” működött, s amelybe mintegy 50 ezer hívő járt.
A hivatalosan raktárként nyilvántartott linfeni óriástemplom halálos ítéletét végrehajtó katonai rendőrség a kormányzat közvetlen irányítása alatt áll, vagyis a parancs a legfelsőbb körökből származhatott, nem a helyi hatóságoktól.
A központi felügyeletet kikerülő magántemplomok („house church”) egyre nagyobb számban létesültek az 1990-es évek óta, terjedésük részben a gyors urbanizációnak köszönhető. Bár illegálisnak számítanak, a kisebb, 25 fő alatti gyülekezeteket tolerálják a hatóságok; a linfeni „megatemplom” azonban a kezdetektől támadások célpontja volt.
A most lerombolt templomot a gyülekezet nem jegyeztette be, mert el akarták kerülni az állami felügyeletet; vezetőik közül többeket letartóztattak, és egytől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek, illetve hatalmas összegű bírságok megfizetésére kötelezték őket; az egyik lelkipásztor feleségét átnevelő táborba küldték, bibliáikat elkobozták.
Tavaly egy katolikus templomot romboltak le a kínai hsziani egyházmegyében, annak ellenére, hogy az 1999-ben épült csifangi templom minden szükséges vallásügyi engedéllyel rendelkezett. A lerombolásra 2017. december 20-án adtak utasítást, majd december 27-én kivonultak a munkagépek a helyszínre, és az épülettel együtt elpusztították a keresztutat, a tabernákulumot, a miseruhákat és a padokat is.
A kínai keresztények attól tartanak, tömeges templomrombolás következik a jövő hónapban életbe lépő új vallásügyi szabályozás következtében, mely még nagyobb hatalmat ad a Kínai Kommunista Párt kezébe – ami az üldöztetés erősödését is magával hozhatja.
A kínai keresztények az elmúlt években is folyamatos üldöztetést szenvedtek el, többek között azért, mert tiltakoztak, amikor templomaik tetejéről a hatóságok el akarták távolítani a keresztet. Évente több száz keresztényt tartóztatnak le az országban, amelyben mintegy hatvan millió keresztény él, közülük sokan az Arany Gyertyatartóhoz hasonló független gyülekezetekhez tartoznak.
Forrás és fotó: ChinaAid; AsiaNews; Vatican News
Magyar Kurír